Boerenpastoraat: waarom, hoe en wat?

Boerenpastoraat: waarom, hoe en wat?
Als boer ben je samen met je eventuele partner en medewerkers verantwoordelijk voor alle dagelijkse werkzaamheden op het erf. En als boer heb je er alle baat bij dat jouw toekomstperspectief eruit ziet zoals dat past. Dan hebben we het over een goed ingericht bedrijf dat bij de tijd is, een goede prijs voor de af te zetten producten, het arbeidsvraagstuk maar ook toekomst met eventuele kansen voor de overdracht op een volgende generatie of een collega.
Er zijn de nodige belangenorganisaties die je bij al deze vraagstukken ondersteunen en goed werk verrichten, maar…

… in de tijd waarin we nú leven staat de mens met zijn levensvragen onder grote druk. Als boer heb ik zélf gevoeld en gezien dat de mens als belangrijkste factor achter elk te produceren agrarische goed niet zomaar de aandacht krijgt die nodig is. Gangbare organisaties zijn daar niet voor toegerust en de kerken hebben voor deze rol vaak geen tijd of menskracht meer beschikbaar.

De meerwaarde van Boerenpastoraat is de bijzondere deskundigheid van Jack Steeghs (ervaringsdeskundige en afgestudeerd pastor)

Om aan jezelf toe te kunnen komen is geen belangenbehartiging nodig maar vooral besef van jouw positie als boer. En in dat besef heb je een aanspreekbaar persoon nodig waar je terecht kunt met vragen, die in elk mensenleven aan de orde komen:

Levensvragen
Wie ben ik?
Wat wil ik?
Met wie verbind ik me?
Uit welke bronnen put ik?
En waar ben ik – uiteindelijk – op gericht?

Ik merk dat boeren mij deze pastorale rol toevertrouwen omdat ze voelen dat ik mét hen ben.
Wat ik doe is vooral luisteren en in mijn woorden teruggeven wat ik hoor en zie. En ik stel vragen. Hierdoor krijg jij, eventueel samen met andere direct betrokkenen, meer grip op de ingewikkelde tijd waarin jij nu leeft en werkt.

Boerenpastoraat is veilig, uniek, want voorbijgaand…

Wat ís Boerenpastoraat?
Boerenpastoraat is dienstverlenend aanbod van Jack Steeghs. Op maat gesneden voor individuele boeren en in een beproefde methode beschikbaar voor groepen Boerenpastoraat – stelt jou centraal.

Wat levert Boerenpastoraat op?
Van mij krijg je concrete handvaten waardoor jij in mentaal-geestelijke zin meer grip krijgt op goede toekomstperspectieven. Dat is nodig omdat bestuurlijke besluiten die jouw leven en werken beïnvloeden steeds verder van het boerenerf worden genomen; het spreekt allerminst vanzelf dat die besluiten bij jouw bedrijf, bij jou als persoon en je specifieke leefomstandigheden passen.
En lopen we samen tegen een gebrek aan specifieke kennis op? Dan regel ik vanuit mijn netwerk die kennis. Het gaat er mij om dat jíj met één aanspreekpunt verder kunt. Ik weet uit eigen ervaring hoe belangrijk het is om een onafhankelijk gesprekspartner te hebben voor een gesprek waar vrijuit gesproken kan worden over zaken die jouw bedrijf en jou als mens vormen.

Zie Boerenpastoraat als een soort ‘onderhoudsbeurt’ voor de verwevenheid van je werken en (huwelijks)leven op het platteland

Nieuwsgierig geworden? In een vrijblijvende kennismaking wordt snel duidelijk of en hoe ik iets voor jou of voor jullie groep kan betekenen.

Jack Steeghs
steeghsjack@gmail.com
06-26989411

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s