Grond Van Leven, ‘niet zomaar een leuk winterproject…’

Winter boerderij

Deze maand is het precies tien jaar geleden dat de allereerste gesprekskring volgens de formule Grond Van Leven (GVL) plaatsvond in Ruurlo (voor een introductie, zie: grond van leven). Wat is specifiek aan deze kring? In welke plaatsen is ervaring met deze kring opgedaan en wat levert dit ‘bewezen product’ op voor een gemeenschap?

De winter is het ideale jaargetijde voor elk kerkgenootschap, maar ook voor plaatselijke afdelingen van verenigingen om GVL te doen. GVL moet je vooral doen.
Als het buiten koud is en binnen behaaglijk, dan is de tijd daar om elkaar verhalen te vertellen. Verhalen vanuit jezelf, over vroeger, nu en later – voor zover die verhalen nu voor jou van waarde zijn. En – vooral niet te vergeten – op een manier die bij jou past.

Deelnemers worden uitgenodigd om gedurende vier avonden met elkaar het geleefde leven te overzien. Op de een of andere manier komt het daar in onze huidige samenleving niet zomaar van. En het komt er al helemaal niet van in de samenhang van persoonlijk – gezamenlijk – geloofsgemeenschap.
Als je er als organiserende partij even voor gaat zitten en mensen persoonlijk uitnodigt, dan blijkt dat zelfs druk bezette mensen en mensen die niet zo op de praatstoel zitten net zo enthousiast worden als anderen. Omdat de leiding de juiste voorwaarden schept, kunnen deelnemers volop subject zijn.
Een pastoraal werkster uit Twente schrijft: ‘het evangelie is niet los verkrijgbaar, maar wordt bemiddeld door mensen, die het doorgeven aan elkaar. Dit vraagt van de geloofsgemeenschap om present te zijn bij mensen, om daarmee present te kunnen zijn in de samenleving (…) Deze vorm van communicatie is een verademing omdat GVL in allerlei opzichten ruimte geeft’.

Na de eerste kring in Ruurlo volgen er snel meer. Soms meerdere kringen per plaats. Een (niet complete) opsomming: Arnhem, Losser, Kamerik/Woerden, Putten, Heino, Amersfoort, Borculo, Langeraar, Laren (Gelderland), Schalkwijk, Beckum…
Er zijn in tien jaar meer dan vijftig kringen gehouden, de formule is uitgeschreven in een werkmap (bij ondergetekende tegen kostprijs verkrijgbaar). Deze formule heeft het bisdom Breda geïnspireerd om een aangepaste versie te schrijven getiteld ‘op goede gronden’.

Als medeontwikkelaar ben ik nu benieuwd naar ervaringen van anderen:
– Vanuit het perspectief van de deelnemer: hoe kijk je daar op terug?
– Vanuit het perspectief van de organisator: hoe kijk jij terug op de kringen die jij (samen met anderen) hebt georganiseerd? Heb je eventueel de formule aangepast? Zo ja, wat kun je daarover zeggen?

In de Kromme Rijnstreek is GVL gedurende drie jaar aangeboden vanuit het parochieel beraad voor diaconie. Zo werden enkelen verantwoordelijk gemaakt om de aandacht op de agenda van de gemeenschap van gelovigen te houden, waardoor de pastorale beroepskracht niet alles zelf hoefde te doen. Elke plaats heeft eigen mogelijkheden en perspectieven. Het is de kunst om die te vinden en aan te spreken. Want, zoals een deelnemer ooit heeft gezegd: als mensen niet voldoende op belevingsniveau worden aangesproken, ‘glipt de (geloofs)gemeenschap zo onder je voeten weg’.

Jack Steeghs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s