Meedoen op de zorgboerderij (9): volhouden

Boer Boerin Blommendal

Als vroedman is zorgboerderij Blommendal dit jaar voor mij een belangrijke plaats om de accu op te laden (zie: Meedoen op de zorgboerderij: introductie). Gedurende kortere of langere tijd leren deelnemers hier om het straks in de gewone maatschappij beter vol te kunnen houden. Vandaag het negende deel.

Ik start vandaag met het vertimmeren van het leghok voor de kippen.

Aan de slag Blommendal

Verrotte planken eraf, nieuwe erop, maar dan heb je wel geschikte vervangende planken nodig. Terwijl een deelnemende tiener aan de slag gaat met slechte planken eraf schroeven ga ik het erf op, planken zoeken. Vinden lukt niet meteen. Na een poosje zie ik een voorraad hout op een zolder uitsteken. Als ik de zolder opklim blijkt er voldoende bruikbaar afvalhout voorhanden. Top. Op zolder heb ik een uitstekend zicht op de paardenbak. Caprilli Paardencoaching is bezig met een groep. Coaches zijn er meerderen op dit erf, ze vervullen allemaal een aanvullende rol op de helende werking van deze boerderij en zijn vaste bewoners.

Folderrek Blommendal

Na de bouw is het tijd voor een douchebeurt. De kippen zijn veel binnen en daardoor stoffig, doffe veren. Een wasbeurt zal ze goed doen. Een deelnemende jongere gespt de rugspuit om. Met een mengsel van zeepsop en citroen zal de hele toom snel fris ruiken, maar… kippen blijven niet rustig stil afwachten op de douche die komt. Ze fladderen alle kanten op, totdat een andere jongere op het idee komt om de hele toom in de volière te lokken. Ik lok de toom met voer naar binnen, de jongen achter me aan en de gaasdeur achter zich dicht. Nu is effectief sproeien een fluitje van een cent.

Aan de thee en limonade neemt een trouwe deelnemer na vijf jaar afscheid. De jongen gaat naar de middelbare school en is vandaag voor het laatst. Hij zal vooral het trekker rijden missen; deze middag zitmaaier rijden. Een zakje chips voor iedereen en een fraai ingelijste foto van de trouwe viervoeter als cadeau voor boer en boerin vertellen het hele verhaal van deze zorgboerderij in een notendop.

Mensen worden gekwetst, sommige mensen eerder en sneller. Voor deelnemers op deze boerderij is ondersteuning voorhanden om hen in een landelijke omgeving via het dagelijks ritme van deze boer en boerin verder te helpen. Zodat ze het leven buiten dit boerenerf beter aankunnen, volhouden.

Jack Steeghs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s