Meedoen op de zorgboerderij (10): slot

Jack aan het werk

Als vroedman is zorgboerderij Blommendal dit jaar voor mij een belangrijke plaats geweest om de accu op te laden. Deelnemers maken het verschil, met of zonder boer en boerin in de nabijheid. Morgen nog een fotocollage, maar vandaag de laatste gewone bijdrage uit Stoutenburg.

Boer en boerin gaan erop uit. Een afspraak buitenshuis betekent regelen dat deelnemers niet zomaar aan hun lot worden overgelaten. Met Riet in de buurt is dat geen probleem. Ik mag mee een oog in het zeil houden. Klussen zijn er genoeg: enkele koeien uit de grupstal halen naar buiten de wei in, ligbedden instrooien, voerpad aanvegen, maïs uithalen, konijnen voeren, hokken schoonmaken, bladeren harken… En niet te vergeten af en toe van de buitenlucht genieten!

Hoog in de lucht

Riet, de rechterhand van boer/boerin, vertelt me tussen de werkzaamheden door het verhaal van twee kinderen die recent op proef kwamen. De Blommen zijn wat gewend maar dit bezoek was zelfs voor hen teveel. Met de skelter bewust over tenen heenrijden, schelden, met agressief gedrag andere deelnemers bedreigen… Dat kan niet! Corrigeren lukte niet met een afwisseling van humor, even meegaan in de beleving en duidelijk tot de orde roepen. Zelfs wisseling van leiding werkte niet:

‘Het werd zelfs zo erg dat ik me bewust werd van een opkomende agressie – ik zal ze eens… Ik schrok van mezelf. Mijn ervaring hield me tijdig tegen. Gelukkig’.

Een van de volwassen deelnemers valt me op als heel verantwoordelijk en precies. Door inpak- en sorteerwerk aan de lopende band werd zij ongelukkig, maar niet zozeer omdat ze het werk saai vond:

‘Ik kon het tempo niet aan. Dat lukte me niet. Toen ik dat aangaf kreeg ik een leidinggevende die dicht op me zat. Daar kan ik helemaal niet tegen. Ik knapte af’.

– Wat is hier zo anders?

‘Hier is humor, ruimte om te zijn wie ik ben. Ik ben graag buiten bezig. Ik ben blij dat ik nu meerdere dagen hier kan komen. Maar ik heb duidelijke instructies nodig, ik kan al die klusjes niet zo snel onthouden. Ik ben beperkt’.

Zijn we dat niet allemaal? Beperkt.

Tot morgen.

Jack Steeghs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s