En op de derde dag… ontstaat Goddelijk geïnspireerd watermanagement!

Beemsterkaas

Op de kerkelijke kalender is het Pasen en Hemelvaart geweest, bijna Pinksteren. In de paaswake zijn de eerste zes dagen van de schepping in het volle licht gezet, met op de derde dag…

Genesis 1, 9 – 13
9. En God zei: ‘Het water onder de hemel moet naar één plaats samenvloeien, zodat het droge zichtbaar wordt.’ Zo gebeurde het.
10. Het droge noemde God land, en het samengevloeide water noemde Hij zee. En God zag dat het goed was.
11. En God zei: ‘Het land moet zich tooien met jong groen gras, zaadvormend gewas en vruchtbomen die ieder naar zijn soort hun vruchten dragen, met zaad erin.’ Zo gebeurde het. 12. En uit het land schoot jong groen op, gras, zaadvormend gewas, in allerlei soorten, en bomen die ieder naar zijn soort hun vruchten droegen, met zaad erin. En God zag dat het goed was.
13. Het werd avond en het werd ochtend; dat was de derde dag.

Op de eerste dag scheidde God licht van duisternis, op de tweede dag het water in de hemel van het water in de aarde, op de derde dag wordt het land drooggelegd.
In ons land – waterland – doet dit mij onmiddellijk denken aan de vele polders die door mensenhanden bevochten zijn, te beginnen bij de Beemster. Het meest recente ‘wonder’ is de tweede Maasvlakte.

Mensen zijn vindingrijk
Vruchtbaar nieuw land wordt in de twintigste eeuw een paradijs voor de telers van graan, consumptieaardappelen en suikerbieten. De eerste generatie boeren werden gouddelvers. Lager gelegen landerijen blijven voornamelijk bestemd voor de weidebouw. Vochtvasthoudend veen blijkt uitermate geschikt voor de teelt van fabrieksaardappelen. Zandgrond wordt vooral met snijmaïs bekleed. In de meest arme zandgebieden worden landerijen opgeofferd voor een hele nieuwe industrie, toerisme. Zie het ontstaan van de Efteling.
Herman Agterhoek en ikzelf komen er in 2003 toe om op basis van deze door God drooggelegde aarde een gesprekskring te ontwikkelen, Grond Van Leven.

Op de derde dag…
Drooggevallen aarde.
Oud land – nieuw land.
Onbestemd – bestemd.
Mensenhanden
als creatief
verlengstuk van God.

Wordt vervolgd.

Jack Steeghs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s