Op dag 5 wordt er voor het eerst gezegend!

Franciscaanse_zegenbede

Op de vijfde dag komen dieren op het aards toneel en wordt er voor het eerst gezegend! En hoe zit het met de band tussen mensen en dieren? Lees wat ik hierover in de intensieve veehouderij heb geleerd.

Genesis 1, 20 – 23
20. En God zei: ‘Het water moet wemelen van dieren en boven het land moeten de vogels vliegen langs het hemelgewelf.’
21. Toen schiep God de grote zeemonsters en al de krioelende dieren, waar het water van wemelt, soort na soort, en al de gevleugelde dieren, soort na soort. En God zag dat het goed was.
22. God zegende ze en Hij sprak: ‘Wees vruchtbaar en word talrijk; bevolk het water van de zee, en laat de vogels talrijk worden op het land.’
23. Het werd avond en het werd ochtend; dat was de vijfde dag.

Vooral de band met dieren die langere tijd op een boerenbedrijf verblijven werkt bindend. Koeien, schapen, paarden… Maar onderschat niet de band die boeren hebben met kippen of vleesvarkens. Niet bij naam gekend dus minder respectvol? Als ex-varkenshouder weet ik beter. Dat inzicht is bij mij gerijpt toen ik met een nieuwe transporteur in gesprek raakte over het gedrag van vee. Vanaf dat moment is de elektrische veedrijver op mijn erf taboe geworden. Met de juiste aandacht voor de benodigde voorwaarden loopt vee (bijna) vanzelf van A naar B. Een elektrische veedrijver is slecht voor de vleeskwaliteit. Die kennis heb ik van een project waar ik eind jaren ’80 vrijwillig aan meedeed, waardoor ik extra geïnformeerd werd over de slachterijresultaten van mijn varkens. Educatie werkt. Je hoeft er alleen maar voor open te staan.

En voor het eerst in de Bijbel komen we een liturgische handeling tegen: zegenen. Een prachtig gebaar dat elk mens gegeven is. Elkaar zegenen en elkaar tot zegen zijn. Een mooiere wederkerige levensopdracht is nauwelijks denkbaar.

Mogen wij voor elkaar een zegen zijn,
bij alles wat ons te doen staat,
alles wat we beleven mogen,
alles wat ons overkomt.

Mogen wij voor elkaar een zegen zijn,
in het leven dat we samen delen,
zo kwetsbaar als het is.

Mogen wij vandaag
voor elkaar een zegen zijn,
in ons verschillen en ons gelijken.

Dan zal God ons zegenen in Zijn Naam:
Vader, Zoon en heilige Geest.
Amen.

Wordt vervolgd.

Jack Steeghs

Ps. Wie meer wil lezen over Franciscaanse spiritualiteit (waar de foto naar verwijst) zie de blog met literatuur van Hans Sevenhoven

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s