Melkgeitenhouderij (8): je hebt ‘zwart’, je hebt ‘wit’ en je hebt …

Carrouselmelkstal Geiten

In onze samenleving is het geoorloofd om bewust vertekende beelden van wat je niet echt kent de wereld in te sturen. Vrije meningsuiting. Vraag is wie zich daardoor laat leiden? En wat je daarmee aanricht? Wakker Dier spint er garen bij. Over rechtvaardigheid nastreven gesproken…

Twee stagiaires helpen mee op de boerderij. Een kent de geitenhouderij van huis uit, de ander niet. Deze jonge vrouw vertrouwt me toe dat haar vorige stageadres ‘niks’ was. Ze werd ‘gebruikt’ om hele dagen paardenstallen schoon te maken.

– Wat leer je daarvan?
Afkeer! Gelukkig kan ik hier weer de breedte van het boerenvak leren. Zo hoort het.

In gesprek met de boer valt me een radiospotje van Wakker Dier in:

De meeste geiten komen nooit buiten. Ze zitten met honderden op elkaar in een dichte stal en dat om de geitenkaas een paar cent goedkoper te maken…

– Wat vindt jij hiervan?
Kritiek is altijd goed, daar leer ik van. Wat Wakker Dier doet is handig gebruik maken van de sfeer die grote veehouderijen bij het grote publiek oproepen en daar communicatietrucs op loslaten. Het beeld dat hier wordt neergezet is niet realistisch, zo zit een boerenbedrijf niet in elkaar. Ik kan het niet serieus nemen. Maar ik merk wel dat veel volwassenen en ook kinderen die de achtergronden niet kennen daardoor vertekende beelden krijgen over mijn vak. Dat is een slechte zaak.

Jack Steeghs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s