Origineel of niet origineel, wat maakt het verschil?

Schittering

Het voorjaar is goed op gang gekomen. Mensen zijn uit hun winterslaap opgestaan. De Geest van Pinksteren is over ons uitgestort. Voor wie het wil zien staat de lucht bol van de nieuwe ideeën en verlangens. Maar wat is nieuw, als bijna alles al eens bedacht en gedaan is? Wat is origineel?

Mijn vader zei het vaak niet zonder enige voldoening: ‘het is groeizaam weer’. Er hangt groei in de lucht. Je ruikt en proeft het zonder al teveel fantasie meteen. Zeker in het voorjaar. Dit betekent dat gewassen gezaaid of verzorgd kunnen worden. Werk genoeg. Dit betekent ook dat mensen als herboren de dag kunnen plukken. Dat geldt zeker voor de beroepsgroepen in de land- en tuinbouw. Voorwaarde is dat je er voor openstaat. Pas dan kan de Geest zijn werk doen.

Als het al niet gedaan is, is het nu echt hoog tijd om de winterperiode definitief op te ruimen, te ordenen en verwerken. Zo gaat het jaarlijks met tonnen landbouwplastic. Na gebruikt te zijn als conserverende folie voor het kuilgras wacht er een nieuwe bestemming. Plastic blijft eeuwen zwerven. Recyclen is nodig. Op zo’n manier bestaat afval niet meer en krijgt de plastic met hulp van vele handen een nieuwe bestemming. Origineel bedacht en met elkaar uitgevoerd. Oud wordt nieuw. People help the people.

Vergelijk onderstaande video’s, die van Cherry Ghost (het origineel) met die van Birdy. Dezelfde tekst, hetzelfde lied, maar dat krijgt in de cover een heel ander karakter. Dat is wat een goede cover bewerkt. Het bestaande benut en tegelijkertijd nieuw en origineel.

Het geheim van Pinksteren:

Alles is al eens bedacht en gedaan,
maar als jij dat wat jou aanspreekt
op jouw manier ter hand neemt
en bewerkt, deelt
met de aan jou geschonken inspiratie,
dan is al het oude
nieuw
en origineel.

Jack Steeghs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s