Meedoen op de zorgboerderij (8): stenen verleggen

Stenen verleggen

Als vroedman is zorgboerderij Blommendal dit jaar voor mij een belangrijke plaats om de accu op te laden (zie: Meedoen op de zorgboerderij: introductie). Soms dragen deelnemers en begeleiders door het verleggen van stenen elkaar letterlijk een steentje bij. Over menswording gesproken. Vandaag het achtste deel.

Steen voor steen

Ik en jij
Te-ge-lijk
Al-le-bei

Als stenenverleggers zet de boer ons aan het werk. Een flinke hoop klinkers mag enkele meters verderop netjes gestapeld worden. Opruimen. Zo raak ik gedurende twee uur al werkende aan de praat met een tiener. Mijn uithoudingsverhogen wordt op de proef gesteld. Meer dan door de fysieke arbeid, door het luisteren naar verhalen die me om de oren vliegen. Door zelf kinderen in zijn leeftijd op te voeden kan ik de beleving van deze jongeman enigszins plaatsen, maar de samenhang is zo ver te zoeken dat luisteren voor mij al snel een beproeving wordt.
Ik voel me langzamerhand als een kloosterling die ‘nederigheid’ inoefent.

Naast armoede en gehoorzaamheid is nederigheid een van de belangrijke deugden in de regel van Benedictus.
Niet nederig in de betekenis van dat ik me klein voel. Integendeel. Britten maken zo mooi het onderscheid tussen humbleness en humility.
Humility is wat ik voel. In dat woord zit ons begrip van de aarde, humus. Nederigheid is zo een oefening in aarden, menswording. Ik en de jongeman oefenen in menswording, we dragen er letterlijk een steentje aan bij. En doordat hij zijn verhaal kan delen en met mij een opdracht aangaat oefent hij met zijn psychische beperking in samenwerken en relaties. Met een volwassene voor een middag onderweg. En ik? Ik word me meer bewust van waar ik sta: als mens, onderweg op een weg die goed is. Deze weg maakt het verschil.

Jack Steeghs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s