Mensen als bomen aan stromen van levend water

Jack en Henk

Plattelandsinitiatieven met een aardend karakter zijn sterk in opmars. Ze zijn er in allerlei varianten. Dit voorjaar kwam een wandeling met Inpirationgarden in Boskoop zomaar op mijn levenspad. Een wandeling met cultuurhistorie en levensbeschouwing in een seizoen waarin het Mekka van de boomteelt op zijn mooist is. Een aanrader.

In Boskoop valt mij als eerste de enorme stalen hefbrug op. Die brug in het centrum is kenmerkend voor de rivier die ooit begon als een veenstroompje, de Gouwe. Verder dringen de vele boomkwekerijen en waterwegen zich vrij snel aan bezoekers op. Als vroedman krijg ik direct een indruk van ‘de vruchtbaarheid van dit gebied’.

Hefbrug

Al wandelend met gastvrouw Jeanine Vermeulen hoor ik van de geschiedenis van dit gebied, van de uitdagingen waar haar ouders voor stonden en hoe boomtelers anno-nu in alle verscheidenheid hun hoofd boven water houden. Veel marktsegmenten, veel concurrentie, maar ook veel kennis. Van het gebied, van mensen en van teeltmethodes.

wandelen door de seizoenen 10 mei 086

Zondermeer het hoogtepunt van de wandeling is voor mij de kwekerij van Henk Vermeulen, de broer van Jeanine. Hij runt het ouderlijke bedrijf op biologische wijze. Voor mij is het bijzonder om te horen dat er geen planten, heesters of boompjes voor de verkoop worden gekweekt maar takken voor de snij – met bloemen, bessen of vruchten. Daar is alle zorg op gericht.
Verder gebruikt hij geen kunstmest en nauwelijks bestrijdingsmiddelen. Een zoveel mogelijk biologische kwekerij geënt op natuurlijke kringlopen. Veel tijd is gestoken in het voorkomen van onkruid, ziekten en plagen. De tuin is rijk aan bodembedekkers. Of er ziekten en plagen zijn waar hij mee worstelt?

‘Grote telers moeten bestrijdingsmiddelen gebruiken om ziekteplagen onder controle te houden, ik werk met de balans van grond en gewas om een natuurlijk evenwicht te krijgen. Ik heb wel eens last van bijvoorbeeld bepaalde kevers, maar het worden hier nooit plagen. Dat is het verschil. Zo nodig pas ik plaatselijke bestrijdingsmethoden toe. En er speelt mee dat je bepaalde insecten wel kunt verdelgen, maar dat je daarmee tegelijkertijd hun natuurlijke vijand doodt. Dat soort kettingreacties wil ik voorkomen’.

Bewust heeft Henk geïnvesteerd in bepaalde soorten die vele jaren geen opbrengst geven. Daarna begint het pas. Hij laat een hoek met oude Celastrus bomen zien die nog door zijn vader is aangepland. Bijna veertig jaar oud en nog steeds vruchtdragend
Ik zie dat de humuslaag van de bodem zorgvuldig wordt gekoesterd. Groenafval komt op de composthoop, stalmest wordt daarmee vermengd en verder… doet de factor tijd het werk. Geduld is essentieel.

Vroegeling Aandacht 9-5-13 047

Op zijn bedrijf van sierheesters ligt de biologische groentetuin ‘de Vroegeling’. De Vroegeling is een vereniging van zeven mensen die veel plezier hebben in het kweken van groenten, fruit, bloemen en kruiden. Henk heeft dit project samen met vrienden in 1978 opgezet en stelt nu zijn grond hiervoor beschikbaar. Jeanine is al 20 jaar lid en is secretaris van de groep. Haar onderneming Inspiration Garden is gebaseerd op deze tuin.

Jack Steeghs

Uitloper vanuit deze blogbijdrage: vanuit mijn werk voor de diocesane caritas in het aartsbisdom is een diaconaal werkbezoek op het platteland georganiseerd op donderdag 12 september a.s. in Lemelerveld. Als je interesse hebt hoor ik het graag.

Een gedachte over “Mensen als bomen aan stromen van levend water

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s