Schepping, dag 1

Grondverzet

Afgelopen woensdag is de Vastentijd is begonnen. Een belangrijke voorbereidingstijd op het Hoogfeest van Pasen. Dit jaar voor mij aanleiding om bij het begin te beginnen. Een serie van 7 bijdragen over de schepping. In het begin…

Genesis 1, 1 – 5
1. In het begin schiep God de hemel en de aarde.
2. De aarde was woest en leeg; duisternis lag over de diepte, en de geest van God zweefde over de wateren.
3. Toen zei God: ‘Er moet licht zijn!’ En er was licht.
4. En God zag dat het licht goed was. God scheidde het licht van de duisternis;
5. het licht noemde God dag, en de duisternis noemde Hij nacht. Het werd avond en het werd ochtend; dat was de eerste dag.

Het antwoord op de vraag, wat te doen als ‘Het kwaad goede mensen treft’ (Harold S. Kushner, 1981) wordt in de eerste Bijbelverzen meteen in een bepaald geloofsperspectief geplaatst.
God is geen tovenaar. Net zomin als mensen dat kunnen schept God niet vanuit luchtledigheid. Wat Hij vooral doet is orde in chaos aanbrengen. Onderscheid aanbrengen tussen al wat is en via Zijn geest mensen verbinden, met elkaar en met al wat is.
De aarde was er al, maar duister. In de Bijbel staat duisternis voor een perspectief ver weg van God. Onontgonnen gebied. Niet in cultuur gebracht. Wie ervaring heeft met het egaliseren van grond weet dat een mooi groot en op waterpas gelegd perceel na ruilverkaveling niet onmiddellijk een goede oogst kan voortbrengen. Er mist bodemleven, bodemcultuur. Er mist een goede humuslaag. Naar mijn agrarische gevoel is precies dit Genesis 1 vers 1 en 2.

God schept door te spreken, door oerelementen in leven te roepen. …en er was licht. Licht in onderscheid van de duisternis die er al was. Dag en nacht. Dat is de scheppingsordening van de eerste dag.
Voor wie het wil zien en eraan gelooft schept God nog elke dag op deze manier. En mensen die Zijn geest oppikken scheppen naar hartenlust mee. Een prachtig voorbeeld hoorde ik onlangs van een collega. Een zorgboerderij waar mensen op adem kunnen komen om van hun drugsverslaving af te geraken ontving op zekere dag nieuwe deelnemers. Zonder dat ze ook maar iets verteld was gingen de deelnemers spontaan op hun buik, languit op het voerpad van de ligboxenstal liggen. Drugs had alle licht uit hun leven gezogen, nu zogen ze nieuwe geaardheid in zich op. Hun daad roept het licht terug in hun verduisterde leven. Scheppen met de Schepper. Het begint al op de eerste dag.

Wordt vervolgd.

Jack Steeghs

Een gedachte over “Schepping, dag 1

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s