Eten en zaken doen op de melkgeitenhouderij (9)

Verkoop Koop snede gras

Boeren doen zaken met elkaar. Dat is een kwestie van geven en nemen. Elkaar en de koopwaar recht doen. Voeden en gevoed worden…

Meelopend met de boer en een van zijn collega’s zie en hoor ik hoe het eraan toe gaat als agrarische waar wordt verhandeld. Er wordt op meerdere percelen pas gemaaid gras geroken, gevoeld, bekeken en vooral… wordt er bij elkaar afgetast hoe dit product het beste van eigenaar kan wisselen!
In twee hoofden spelen de volgende vragen een hoofdrol: ‘Wat is de gewaskwaliteit en -opbrengst en hoe is de verhouding met het geziene en geproefde op de andere percelen?’, ‘Wat is de huidige marktwaarde?’, ‘Hoe wordt het product geleverd?’, ‘Hebben we eerder zaken met elkaar gedaan en hoe ging dat?’
Met elkaar bekijken we enkele percelen, maar enkele kleine perceeltjes die we niet zien horen ook bij de handelswaar. Na een half uurtje rondkijken, loven en bieden wordt de deal met een handdruk bekrachtigd. Uiteindelijk is deze overeenkomst een zaak van overeengekomen vertrouwen voor nu en de toekomst.

Terug in de stal kijk en geniet ik van een eerdere deal met een andere handelspartner: geiten smikkelen en smullen massaal van het kruimelige goedje dat hen zojuist machinaal is voorgereden. Als ik voor even geen trekker of ander rijdend materieel hoor is dit moment een klein stukje eeuwigheid op aarde.

Geiten eten

Onderstaand gebed is een deel uit het gebed ‘Geef uw mensen te eten

Laat ons bidden…

Voor hen die honger lijden…
Voor hen, van wie het menu van geluk afhangt en niet van planning…

Voor wie honger hebben en ook voor wie goed gevoed zijn…
Voor hen die hongeren naar gerechtigheid…

Met op onze tafel het Brood van het Leven
dat weigerde zichzelf te voeden
omdat het voedsel wilde zijn voor anderen
bidden wij samen met zijn woorden:
Onze Vader

Iona-community

Jack Steeghs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s