‘Boer minder vaak single dan rest werkenden’- dus…

Boer Zoekt Vrouw - logo

‘Boer is minder vaak single dan rest werkenden’ kopte Trouw gisteren n.a.v. recent onderzoek van het CBS en het ontstaan van kijkcijferkanon Boer Zoekt Vrouw (BZV), onlangs tien jaar geleden.

2015 Boer minder vaak single Trouw 5 januari

De strekking van het korte artikel is de aanleiding voor BZV: het grote aandeel singles op het platteland. Dat blijkt nu statistisch anders te liggen. Het ‘dus?’ mag de lezer zelf invullen…

Met dit korte krantenbericht worden twee werelden gekoppeld: een vrucht uit een wetenschappelijk instituut en een succesvol tv-format. Nuchter onderzoek en emotie-tv hebben elk hun waarde; beiden laten zich in een kort bericht niet zo gemakkelijk verbinden tot een twee-eenheid.
Uit mijn eigen praktijk weet ik dat het duiden van de leef- en werkomstandigheden van ‘boeren’ en ‘de rest van de werkenden’ weliswaar in statistieken is te vangen maar verder vooral een open blik vraagt.

En als ik tot slot nog iets over de inhoud mag zeggen: ook al is het aantal singles op het platteland nu kennelijk lager, dat wil nog niet zeggen dat daar geen thema’s liggen die elders niet gevoeld worden en samenlevingsbreed aandacht vragen.

Jack Steeghs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s