Twee beelden om mee te bouwen

Mijn bovengemiddelde interesse voor diaconie en gemeenschapsopbouw was er al voordat ik wist wat het betekent: liturgie en catechese is mooi. Maar wat bewerkt het vieren en het leren als er onvoldoende oog is voor de persoon in de gemeenschap?

Ik reik in deze blog twee beelden aan die voor mij zoveel zijn gaan betekenen, dat ik er gereedschap mee heb verworven waar ik levenslang, altijd en overal mee uit de voeten kan.

Weerstanden
Het eerste beeld laat verschillende situaties zien van hoe je met weerstanden kunt omgaan. Weerstanden horen bij mensen in bepaalde situaties want geen mens is gelijk. In die zin zijn conflicten helemaal niet negatief maar gewoon een gevolg van botsende verschillen. Belangrijkste inzicht: ik vraag me vaak af waarom er vanuit leidinggevenden zoveel druk gezet moet worden, terwijl het weghalen of het verminderen van weerstanden veel meer effect heeft. Oftewel: door enigszins mee te gaan in een botsende beleving bereik je in een conflict meer dan door voortdurend op je strepen te gaan staan.

Er speelt meer dan op het eerste gezicht lijkt
Het tweede beeld is dat van het verder kijken dan wat jouw oog in een eerste oogopslag ziet. In een eerste blikveld zie je de boosheid of ergernis, niet wat zich daaronder afspeelt. Het is de grote kunst om niet tegen de boosheid in te gaan en de ander zover te krijgen dat er iets van rust komt, waardoor de onderliggende oorzaken/achtergronden de aandacht krijgen die nodig is om samen verder te komen.

Jack Steeghs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s