Eeuwigheid

In psalm 48 blijf ik hangen bij eeuwigheid. Wat is nog eeuwig in onze vluchtige tijd van leven?

Psalm 48, 15
‘Zo is God,
onze God, nu en altijd,
hij is het die ons leidt, voor eeuwig.’

Wat ik zo goed aan kerk en geloof vind is het perspectief van kijken: in een gelovig perspectief draait het om uiteindelijk handelen. God is van de eeuwen der eeuwen, niet van gisteren, vandaag en morgen alleen. Er is geen limiet in tijd. Onze tijd is de eeuwigheid. En die eeuwigheid kan heden zijn.

Chronos en kairos
Tijd in het perspectief van geloven is iets anders dan tijd in de (post)moderne betekenis. Dat is chronos. Een chronologische opeenvolging van activiteiten of stappen. Het andere begrip van tijd dat we kennen uit de klassieke oudheid is kairos. Dan is een heel ander tijdsbesef dan horlogetijd. Kairos is kwalitatieve tijd die zomaar geschonken wordt. Deze tijd gebeurt gewoon en kan volop geladen zijn door een veelheid aan betekenislagen. De eeuwigheid kan in één tel zitten. Zoals mensen bijvoorbeeld met liefde kunnen ervaren. Dat is het soort tijdsperspectief dat bij God past.

Een mooi educatief model om chronos uit te beelden is de eeuwigheidsmachine. Op de foto uitgebeeld door een model van fischertechnik. Bron: Technikgeschichte mit fischertechnik, Dirk Fox, Thomas Püttmann.

Wat er gebeurt
De snel draaiende motoras (rechts op de foto) drijft om en om tien tandwielen (Z40) en tien wormwielen (Z1) aan (foto rechts met de klok mee volgen). Zo wordt de ingaande as in tien stappen zo sterk vertraagd dat de laatste Z40 zelfs gefixeerd kan worden. Het laatste tandwiel (rechtsboven op de foto) maakt – theoretisch – slechts eens in de paar miljoen jaar één omwenteling: ‘eeuwigheid’

Jack Steeghs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s