Askruisje

Afgelopen woensdag begon de Vastentijd. Onderstaand de woorden van overwegen die ik uitsprak op Aswoensdag.

Het askruisje ophalen.
Dat lijkt wel een beetje op het ophalen van een bestelling in de winkel. Want er gaat iets aan het ophalen vooraf. U bent hier namelijk gekomen vanuit een bepaald besef of verlangen.
We markeren vandaag in de kerk de overgang van het gewone of feestelijke naar het meer ingetogen/ingekeerde leven. We leven vanaf vandaag toe naar het belangrijkste feest in de christelijke traditie: de weg naar Pasen begint hier en nu.

Het askruisje ophalen.
Anders dan bij een bestelling in de winkel, kan het askruisje niet door uzelf besteld zijn. De bestelling is door een ander geplaatst. Anderen hebben namelijk voor jou de weg van het leven gekozen. Je ouders. En vanuit gelovige motieven zeggen we daar meteen achteraan: God.
Getekend willen worden met de as van Jezus’ laatste week op aarde, vraagt dat jij je openstelt voor je innerlijke. Dat je meer dan in het gewone dagelijkse leven stilstaat bij de essentie van leven en dood.

Een askruisje ophalen.
De gang naar voren straks, die gang maakt je meer bewust van waar het in jouw leven op aan komt. Of je nu feestvierder bent of iemand die tijdens de carnavalsdagen nuchter is gebleven. Ieder mens vaart wel bij het af en toe nadenken over zichzelf.

Ik las onlangs wijze woorden van klinisch psycholoog Manu Keirse. Slechts vier woorden, die ieder mens regelmatig kan spreken. Vier woorden die je hart opluchten, woorden die je laten groeien.

– Sorry
– Ik vergeef je
– Ik dank je
– Ik houd van je

Laten we deze vier woorden de komende tijd méér dan normaal laten klinken, vanuit onszelf. Doe het nu. Je huis ruim je op. Waarom zou je je hart niet opruimen? Wat geweest is is geweest. Als je er maar van leert en met een schone lei verder durft te leven. En blijf beseffen: je bent een geliefd mens, precies zoals je nu bent.

In de vastentijd richten we ons vizier op Pasen, vanuit dát besef. Het gaat erom dat je bezig bent met je innerlijke. Dat je je innerlijke kompas vanuit eenvoud afstemt op het Koninkrijk van God. Een hemel op aarde.

(Foto: visual hunt, Bill Fulton)

Jack Steeghs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s