Meedoen op de zorgboerderij: introductie

Blommendal vijver

Als vroedman ben ik een soort van ‘aandachtig waarnemer’. Die rol is bepaald geen aangewaaid automatisme. Zorgboerderij Blommendal is dit jaar voor mij een belangrijke plaats om de accu op te laden. Meedoen.

Maatschappelijke participatie is in onze samenleving een kernbegrip geworden. Meedoen. Dit geldt voor individuen maar ook voor groepen en bedrijven. In de economie wordt meestal gesproken van maatschappelijk verantwoord ondernemen, MVO. Aandacht voor al wat leeft op aarde, nu en in de toekomst (planet), aandacht voor mensen zoals jij en ik (people), aandacht voor een besmeerde boterham en een appeltje voor de dorst (profit).
Op een zorgboerderij als Blommendal wordt het snel helder dat de maatschappij meekomt – en het omgekeerde: dat de landbouw in de maatschappij meekomt. Bovendien wordt er inkomen uit gehaald. Drie vliegen in een klap.
Dit bedrijf was ooit een meer traditioneel gemengd gezinsbedrijf met landerijen, melkvee en varkens. Dat veranderde een jaar of acht geleden door een samenloop van omstandigheden. De tijdgeest deed de rest.
De varkenstak rendeerde al een tijdje minder en er groeide bij boer en boerin een behoefte om ‘iets met een zorgtak’ te gaan doen. Bezoek aan een zorgboerderij in de regio en het onder ogen zien ‘hoe een collega het voor elkaar had gekregen’ zorgde voor een belangrijke ommekeer: ‘Als dit hier kan, dan kunnen wij dat op onze plek ook’.

Zo gingen boer en boerin samen met hun kinderen kijken, nadenken, overleggen en uitproberen wat mogelijk is. Op deze manier kwamen aanwezige talenten opnieuw in beeld. Landbouw, maar dan anders. Groei van het bedrijf zit nu niet in de hoeveelheid melkquotum maar in de hoeveelheid aan eenvoudige praktische werkzaamheden die door gasten gedaan kunnen worden. Groei zit er ook in de hoeveelheid mensen die op het erf komen. Groei in aantallen, groei in diversiteit.
De broodnodige coördinatie en begeleiding blijken met de talenten van boer en boerin voorhanden – een belangrijke sleutel voor een succesvolle start. Beginnen maar!

Momenteel worden er diverse individuen en groepen opgevangen op het erf. Dagbesteding voor ouderen, volwassenen met een psychische handicap maar ook naschoolse opvang en kinderfeestjes. Verder hebben meerdere professionals een plek gevonden op het erf: orthopedagogie, logopedische begeleiding, paardencoaching, oefentherapie… En er zijn allerlei losse activiteiten mogelijk op dit erf, er is zaalruimte te huur. Dit alles betekent zes dagen per week continu mensen over de vloer. Daar moet je tegen kunnen. De maandag is een vrije dag voor het hele gezin geworden.

Nu het bedrijf al meerdere jaren op de nieuwe koers vaart is er geen gebrek aan nieuwe uitdagingen. Men is in beeld bij allerlei organisaties, want maatschappelijke participatie blijkt in onze ingewikkelde samenleving lang niet voor alle mensen vanzelfsprekend.
Mensen die een extra steun in de rug kunnen gebruiken komen in Stoutenburg tijdelijk, enkele dagdelen per week in het ritme van het boerenleven op adem. Onze samenleving vaart er wel bij want meer mensen kunnen (opnieuw) meedoen.

Jack Steeghs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s