Meedoen op de melkgeitenhouderij (2): waarom? Daarom!

Landbouwmechanisatie strooien

In 2014 is melkgeitenhouderij van der Schans in Hurwenen de plek waar ik maandelijks een halve dag mee mag lopen. Waarom? Omdat het me goed doet en omdat ik er veel van leer. Met dank aan de gastvrijheid op het platteland.

Met de auto uit Zaltbommel geraken is momenteel een hele onderneming. De aanleg van een nieuwe rotonde op een van de twee uitvalswegen zorgt snel voor opstoppingen. Ik hoop net voor de spits te zijn maar geraak er middenin.
Met enig oponthoud kom ik op de boerderij in een tweede spits: in de keuken is het een komen en gaan van medewerkers en broodsmerende kinderen. De boer vervult de rol van de alerte en vriendelijke gastheer. Als de stagiair van een MBO in Zwolle zich heeft voorgesteld vraagt zoon van een jaar of tien wat ik kom doen:

‘Ook zoiets als de stagiair maar dan anders’, begin ik. Na even denken: ‘ik loop maandelijks mee op jullie bedrijf omdat ik het belangrijk vind om vanuit de praktijk gevoed te worden. Zien en horen hoe het er hier toegaat voedt mij, zo anders als achter de PC of via een boek’. Dat snapt zoon meteen.
– Daarom wil ik geitenboer worden!

Na het ontbijt wenkt de boer me naar het erf. Er schijnt iets met de trekker te zijn. Dat is onhandig want nu is het voeren van 2500 geiten geen doen.

‘Ik ben niet zo technisch. Daarom zorg ik ervoor dat hulp niet van ver hoeft te komen. Dat is bovendien goed voor de regionale economie hier’.

Even later zie ik iemand op het erf lopen met John Deere op zijn overall. Monteur! De boer heeft hem bliksemsnel tevoorschijn getoverd. Met zijn mobiele telefoon als toverstaf. Handig. De trekker blijkt een storing in het elektrische systeem te hebben. Het euvel wordt snel verholpen.

Ligbed strooien3

Met de tweede trekker is de vaste medewerker volop bezig. Nieuw stro voor de groepshuisvesting. Een tijdrovende dagelijkse klus. Behendig manoeuvreert hij de werktuigencombinatie vlot over het erf, voor- en achteruit het gangpad van de stallen in. Als ik gedurende een rit naast hem plaats neem vertelt hij van de fotograaf die vorige week zijn werk vastlegde:

‘Prachtig om te zien hoe hij plaatjes had gemaakt van het stof en de daaromheen lopende geiten. Boerenwerk als kunst’.

Jack Steeghs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s