Schepping, dag 2

Platteland Betuwe

Het is Pasen geweest. Ik pak de draad weer op in mijn serie over de schepping. Op de tweede dag zei God…

Genesis 1, 6 – 8
6. En God zei: ‘Er moet een uitspansel zijn tussen de wateren, een afscheiding tussen het ene water en het andere.’
7. En God maakte het uitspansel; Hij scheidde het water onder het uitspansel van het water erboven. Zo gebeurde het.
8. Het uitspansel noemde God hemel. Het werd avond en het werd ochtend; dat was de tweede dag.

De hemel staat in Genesis 1 niet voor Gods Koninkrijk maar voor een soort Bijbels deltaplan, een waterkering. Voor boeren en tuinders wordt op deze manier door God de voorwaardenscheppende ruimte gecreëerd om op het land te kunnen ondernemen. Van water heb je op het droge vaak teveel of te weinig. Via stallen en kassen creëren boeren en tuinders hun eigen hemelboog en kunnen ze gewassen en dieren gericht verzorgen, maar buiten in het open veld ligt dat iets lastiger.
Op de drogere zandgronden hebben voedergewassen als snijmaïs en aardappelen op de juiste momenten voldoende vocht vanuit de hemel nodig. Krijgen ze dat niet dan is het nodig om te beregenen vanuit een bron. Doe je dat niet dan rijpt jouw gewas vruchteloos af. Prijszetting kan een deel van economisch geleden leed vergoeden maar elk boerenhart gaat voor een gezond groeiend gewas. Wie kent nog de zomer van 1976? Een jaar waarin veehouders massaal haspelinstallaties aanschaften.

Verdroogde mais

Teveel water kan ook. Najaar 1984 vergeet ik nooit. Zelfs op de hoger gelegen akkers was oogsten bijna niet mogelijk. Een volwaardige oogst voor de winter achter moeten laten en in het voorjaar onderploegen doet pijn maar ook dat is schepping.

Natte oogst

Door God
Een uitspansel is er nodig.
Voorwaarde om te leven.
Gevoed van boven, beneden.
Zo aan mensen gegeven.

Wordt vervolgd.

Jack Steeghs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s