Focus vroedman: loslaten en afhankelijk worden

Achteruitkijkspiegel

Als ondernemer de breedte en diepte ingaan voedt de geest maar is financieel een lastig concept; als ondernemer een niche opzoeken en ver-werk-en heeft het in zich om een vruchtbare financiële bron te worden. Voor mij zijn beide sporen belangrijk geworden. Een tussenstand van vroedman na een half jaar zelfstandig ondernemerschap.

Het kon niet anders. De weg van mij in de kerk vandaag de dag is kennelijk geen goede match. Merkwaardig. Ik versta mezelf als behoorlijk religieus, serieus en betrokken op de zaak van God en mensen. Maar… Ik kan en wil niet anders (meer) dan bouwen vanuit wat ik aantref.

Loslaten
Ik wist intuïtief waaraan ik ben begonnen. Als opnieuw. Niet op een nulpunt maar vanuit door scholing en ervaring gelouterde kennis. Het oude loslaten, het nieuwe een kans geven. Is dat niet de kern van Pasen en het opstandingsverhaal?

Meer verbinding
Mijn droom is meer verbinding op (en vanuit de verstedelijkte omgeving met) het platteland – ongeveer 2/3 van het Nederlandse landschap.
Meest urgent: regio’s met een grote concentratie aan intensieve veehouderijen: vooral Oost Brabant. Aldaar leeft ongeveer 10% van de bevolking direct van de sector, ongeveer 30% is er indirect van afhankelijk.
In het geding zijn de toekomstbestendigheid van volksgezondheid, voedselhoeveelheid en -kwaliteit, waardigheid van mens en dier, economie, rechtvaardigheid, goed samenleven, solidariteit en perspectieven van leven, werken en wonen.

Veelvormige en weerbarstige praktijk, kwetsbaarheid
Er zijn veel partijen actief op het platteland. Netwerken en belangengroeperingen. Ondernemers, trainers en coaches. Er is het nodige in beweging rondom duurzaamheid en er gebeurt vooral heel veel rondom voedsel en het voorkomen van verspilling. Waar begin ik? Waar ben ik op uit? Wat staat mij te doen en hoe?
Met mijn biografie als spoorzoeker begin ik precies daar waar mensen werken en leven, waar mensen zich aan laten spreken op hun rol in het geheel. Daar laat ik me door raken, gezeggen, inspireren. Op basis daarvan kom ik in mijn kracht te staan en ga ik verder op weg. Initiatieven mogen geboren en uitgevoerd worden.

En waar leef ik in de tussentijd van?
Het afgelopen halve jaar heb ik ook veel tijd en energie gestoken in solliciteren op een deeltijdbaan in het religieuze of welzijnsdomein.
Wat voor mij niet gemakkelijk is is het afwachten, het afhankelijk zijn van mogelijkheden die zich aandienen. Maar is ‘afhankelijk leven’ en daarbij blijven niet de kern van het geloof waar ik volwassen in ben geworden?

Jack Steeghs

Een gedachte over “Focus vroedman: loslaten en afhankelijk worden

  1. Beste Jack, werkelijk ontmoeten is er soms zo maar ineens., als glolf-lengtes elkaar raken tussen mensen en het gesprek niet ophoud! Soms zomaar met bijna onbekenden of met een van mijn beste vriendinnen. Er zijn ook mensen die ik al jaren ken en het gaat altijd over koetjes en kalfjes, zonder dat we echt iest delen..

    Met herkenning van jouw worsteling naar vrijheid en de weg naar werk dat betaald, kunnen we misschien nog eens een boom opzetten. Ik heb inmiddels aardig wat ervaring op gedaan en kom tot de conclusie dat ik niet geschikt ben als ondernemer.. Zakelijk en pastoraat zijn naar mijn idee niet verenigbaar, maar er moet wel brood op de plank. Het moet anders denk ik …meer is minder.

    Op de dag dat Wubbo Okkels overging naar een andere dimensie, kreeg ik een heldere ingeving (geinspireerd door zijn brief) en besloot om mijn auto te verkopen.. en er gebeuren bijzondere dingen.. Geen top salaris maar een minium uurloon.

    Het heeft met overgave te maken en niet met hoe ik het wil. Er is geen zakelijk concept voor,
    alleen een gebed. Onze vader … UW wil geschiede…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s