Biologische tuinderij ‘t Aailand (1)

Aailand - Nederhemert zuid

De oplettende lezer heeft er even op moeten wachten: voeding uit de praktijk, berichten als groenten en fruit vers van het land. Mijn eerste bijdrage vanuit ‘t Aailand – een ‘eiland’ ingeklemd tussen de Maas, de Afgedamde Maas en het Heusdensch Kanaal.

Op het tijdstip van kennismaking staat de tuinder me aan de rand van de openbare weg wenkend op te wachten. Zijn tot schuur verbouwde woning ligt achter een ander huis. Je rijdt er gemakkelijk aan voorbij.
De aanleiding voor het aangevraagde gesprek is dat ik regelmatig gevoed wil worden vanuit de agrarische praktijk. Ik ben erin groot geworden, het blijft trekken.
Aan de koffie raken we in gesprek over elkaars achtergrond. Niet omdat het moet, toch komt ergens halverwege het gesprek de verbinding geloven en landbouw aan bod. Ineens is er de volgende verdieping:

Vanuit mijn eigen ervaring heb ik de indruk dat landbouwbeoefening helpt om te leren geloven, in God, in Jezus of anderszins. Deel jij dat?

– Nee, zo zie ik dat niet. Misschien helpt agrarische arbeid om de bijbel beter te leren verstaan. De bijbel staat vol boerenbeelden die mensen niet gemakkelijk verstaan als ze de ervaring missen die in die beelden wordt uitgedrukt.

Dat is een mooi onderscheid dat je maakt in de hulpbron ‘landbouw’. Een onderscheid tussen ‘directe toegangspoort tot’ en ‘een beter verstaan van’. Nu we het er toch over hebben: is er misschien ‘iets anders’ dat helpt om meer of beter te geloven?

– Sober leven. Ik zie dat mensen die een levensstandaard hebben die minder luxueus is dan de Westerse norm gemakkelijker tot overgave komen. Kennelijk ligt in hetgeen je bezit een verbinding tussen geleefde leven en geloven. Afhankelijkheid helpt.

’t Aailand zit ook op Facebook

Jack Steeghs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s