Psalm 6, troost in moeilijke tijden

Ongeziene licht op in gelaat ander

In mijn serie psalmen valt psalm 6 in de donkerste fase voor Pasen, op Goede vrijdag. Hoe treffend kun je het hebben? Psalm 6 kan troost bieden voor wie het leven helemaal niet meer ziet zitten, door alle tegenslagen die aan den lijve gevoeld worden. Hoelang nog? En dan ineens…

Psalm 6, 1 – 11
(1) Voor de leider van de muzikanten,
onder begeleiding van snaarinstrumenten,
op het achtsnarig instrument.
Een zangstuk op naam van David.
(2) HEER, straf mij niet, al bent U vol woede;
sla mij niet, al bent U verstoord.
(3) HEER, wees genadig: mijn krachten bezwijken;
genees mij, HEER, mijn gebeente is ontzet.
(4) Ik ben ontzet,
hoe lang nog, HEER?
(5) Kom terug en red mij, HEER,
bevrijd mij omwille van uw liefde.
(6) Want wie, in het dodenrijk, maakt melding van U?
Wie, in het dodenrijk, zingt voor U?
(7) Ik ben moe van het klagen,
nacht op nacht heb ik mijn kussens nat geweend,
met tranen is mijn bed doordrenkt.
(8) Mijn ogen staan dof van wanhoop,
staren verstard naar al die belagers.
(9) Ga weg: kom niet dichterbij,
boosdoeners, jullie allemaal,
want de HEER hoort mij als ik ween.
(10) Hij hoort mijn smeken,
de HEER aanvaardt mijn gebed.
(11) Mijn vijanden zijn beschaamd en ontzet
en druipen vol schande af, onverwachts.

Aanvankelijk proef ik in deze psalm angst tegen volledige overgave. En dan ineens… klinkt er in vers 7 moeheid. Het is genoeg geweest. Overgave. De wanhoop in vers 8 wordt hoop in vers 9. Neerslachtigheid wordt vervulling. Troost gebeurt. Gehoopt maar onverwachts. En de kracht die daaruit voortklinkt is geloof-waardig.

Troosten is niet een schouderklopje geven, maar met zwijgzame tederheid naderen tot die innerlijke plek waar iemands levensbron stroomt die misschien vertroebeld is. Het is helpen om iemand op te roepen tot het besef van zijn eigen kracht die sterker is dan alles wat er nu gebeurt en waardoor die toekomst verlamd schijnt (Jan van Kilsdonk).

Jack Steeghs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s