Psalm 9, wie U zoekt is op weg

Created with Nokia Smart Cam

Twee verzen trekken mijn aandacht in psalm 9 onmiddellijk: ‘wie U zoekt’ en ‘de schreeuw van de arme’.

Psalm 9, 1 – 21
(…)
(11) Wie uw naam kennen, kunnen op U vertrouwen;
wie U zoekt laat U nooit in de steek, HEER.
(12) Bezing de HEER die op de Sion woont,
vermeld zijn daden onder de volken.
(13) Bloedschuld vergeldt Hij, houdt Hij in gedachte,
de schreeuw van de arme vergeet Hij nooit.
(…)

‘Wie U zoekt’
In geloof en ook in leven is zoeken spannender en meer vruchtbaar dan vinden. De weg is belangrijker dan de bestemming – of je ziet de weg áls bestemming. Wie op zoek is, wie op weg gaat, richt en scherpt de aandacht op iets concreets. Denk aan de naderende zomervakantie, met het boeken en plannen van de reis als twee belangrijke succesvoorwaarden.
Wie zoekt en op weg is, is helemaal bij de tijd. Vanuit het geleerde in het verleden verlangend naar de toekomst gebeurt ‘het’ hier en nu! Daar tegenover: wie het gezochte gevonden heeft loopt meer dan de zoekende het risico de kwestie waar men zich op richtte ‘in de achterzak’ te weten. ‘Het’ is zó en niet anders.

Voor Godzoekers komt bij het zoekend onderweg zijn nog een dimensie: het mysterie, dat de houding ‘geloof’ helpt te verstaan.
Voor een bepaalde tijdspanne onder nauwkeurig bepaalde omstandigheden een bepaalde inhoud vaststellen is voor wetenschappers een belangrijke houding om kennis te vermeerderen. Voor de eeuwigheid weten dat je ‘het’ nooit zeker weet maar ‘er’ wel volop op kunt vertrouwen is gelovige kennisvermeerdering – die je overigens uitstekend kunt combineren met wetenschappelijke kennisvermeerdering.
Het mysterie God/geloof is een weg die vraagt om een leven lang leren. Wie U zoekt vindt onderweg ‘mysterie’. Wie U blijft zoeken blijft het mysterie in het oog houden. En dat geldt niet alleen voor religieuzen of voor wie er voor gestudeerd hebben…

‘De schreeuw van de arme’
De meest brandende diaconale vraag in een welvaartsstaat zoals de onze is deze: hoe kom ik armen/armoede op het spoor?
Een groot probleem in onze tijd van leven is de scheiding tussen armen en niet-armen. Luxe levensstandaard en privacy zijn een groot goed, maar onthoudt mensen van kennis en kansen om elkaar bij te staan. Geloof is een houding die hierin het grote verschil maakt, want: niet bedreigend maar uitnodigend en niets menselijkers om te delen vanuit het alledaagse leven. Leve de buurt- en inloophuizen.

Jack Steeghs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s