Bevrijdingsdag en de kracht van geloofsgemeenschappen

Bevrijdingsdag. Van wie of wat mogen wij worden bevrijd? Een licht bewerkt gedeelte uit een onlangs gehouden overweging ter inspiratie.

Het besef dat wij bevrijd mogen worden is in onze Westerse wereld nagenoeg verdwenen. Het niet meer bevrijd hoeven worden is een groot handicap bij het verstaan en navolgen van de Schrift.

En daarom is het goed dat geloofsgemeenschappen elk jaar opnieuw bewust naar de sterke tijden in het liturgische jaar toeleven. Voorafgaand aan Kerst komt de tijd van Advent, voorafgaand aan Pasen komt de Vastentijd. Met meer vieringen, geladen vieringen. Vertrouwde woorden die elke keer opnieuw vertrouwen zaaien. Kleine stapjes zetten. Elkaar bemoedigen. Mensen hebben het nodig.
God heeft mensen die vertrouwen hebben nodig. Zelfs als almachtige vader kan God geen orde in een gebroken wereld aanbrengen. Afgoden kunnen dat wel. Net als God vragen afgoden om verering. Maar afgoden vragen ook om afgrenzing en blinde navolging. God vraagt niet om afgrenzing maar om verbinding. God vraagt niet om blinde navolging maar om doordachte navolging: altijd je kop erbij houden!

En dan nog. Het vraagt ongelofelijk veel moed en vertrouwen, om de wereld te zien zoals het is én tegelijkertijd te zien zoals het kan worden. En jij en ik staan midden op dát snijvlak. Van hoe het is, van hoe het kan worden. Op de grens van hemel op aarde. In het gebroken hier en nu. In een wereld die anno 2017 meer terug bij af lijkt dan in de jaren van de wederopbouw.
Met dit soort overwegingen moet Jezus op aarde hebben rondgelopen. Zo stel ik me voor. De geloofstraditie in zijn achterhoofd, Goddelijk vertrouwen in zijn onderbuik en profetische durf in zijn handelingen.

Ga er maar aan staan. Het is Bevrijdingsdag.

Jack Steeghs

Advertentie

Een gedachte over “Bevrijdingsdag en de kracht van geloofsgemeenschappen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s