Verwachtingen

Gekoesterde verwachtingen voeden de wijze waarop je je leven leidt. Gelovigen leggen de oorsprong van die levenshouding bij God. Psalm 62.

Psalm 62, 6
Zoek rust, mijn ziel, bij God alleen,
van hem blijf ik alles verwachten.

Het maakt nogal een verschil of je leeft ‘like a rolling stone’ of leeft vanuit een gedegen basisvertrouwen.

Ik hoor in mijn werk in de kerk door medegelovigen vaak zeggen dat dat basisvertrouwen vanzelf komt als je geboren bent in een stabiel milieu en je je gezonde verstand gebruikt. Daar komt geen kerk aan te pas.
Grotendeels kan dat kloppen. Maar gemakkelijk vergeten wordt hoe mensen tegenwoordig – wij allemaal – gemanipuleerd worden in onze levensstijl. Door multinationals, door allerlei partijen die iets van ons willen zonder echt met ons begaan te zijn en de klok rond prikkels rondzenden via allerlei kanalen. Dan denk ik: je zult maar net even niet stevig in je schoenen staan, een slechte dag, verkeerde relatie of wat dan ook, en je mist het benodigde basisvertrouwen om jezelf te kunnen blijven, dat waar de Psalmist over schrijft. Dan is elk mens kwetsbaar.

Daarom huldigen kerken een voortgaand gebedsleven en op God betrokken activiteiten. Want het kan zomaar ineens voorkomen dat jij of ik die dolende stenen zijn die elke kant op rollen…(Foto: wandelende stenen, Death Valley, VS – pixabay)

Jack Steeghs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s