Een weg van weinig woorden op de melkgeitenhouderij (7)

Aftakas

Op de melkgeitenhouderij waar ik in 2014 rondloop maak ik regelmatig foto’s van wat mijn aandacht prikkelt. Zes voorstellingen die mij draaiende houden…

1. Aards perspectief
Aards perspectief
Het perspectief dat ik inneem is volop aards: mensen komen eruit voort en gaan ernaar terug. In de tussentijd maken we ons nuttig op, met en in die aarde.

2. Voermengwagen onderweg
Voermengwagen onderweg
Klaar is het werk nooit. Er worden regelmatig korte pauzes gehouden. Meestal op een natuurlijk moment als een taak is volbracht. Als de trekker tot stilstand komt of de maag knort.

3. Dampende stalmest
Dampende Stalmest
Mest is geen stinkend afval maar een voedende organische stof met vezels en mineralen die tijdelijk wordt opgeslagen.

4. Melkgeiten
Melkgeiten3
Een gezonde veestapel. Als de geiten voor 95% gezond zijn is deze boer niet tevreden. Dat is voor hem reden genoeg om op zoek te gaan naar waar het ‘net niet’ in zit. Dat houdt hem gaande. Scherp, nieuwsgierig, gastvrij en zakelijk met een menselijke maat. Welke drijfveer past het best bij deze boer?

5. Werken onder hoogspanning
Created with Nokia Smart Cam
Er zijn seizoenen die druk zijn. Echt druk, zoals het werpseizoen in april. Geen afspraken buitenshuis. Dan is de boer de hele dag in de stal tussen de geiten te vinden: observeren, registreren, behandelen en vertrouwen hebben dat wat gedaan is hetgeen is wat gedaan moet worden.

6. Hut bouwen
Hut bouwen
Als ik op het erf kom zijn de kinderen er meestal niet, maar ik zie altijd hun sporen. De boer laat me regelmatig merken dat ze af en toe meehelpen. Dat gaat niet vanzelf en is niet altijd leuk. Het is nodig.

Jack Steeghs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s