Isidorus van Madrid, alleen maar folklore?

Isidorus van Madrid

Feestdag van de patroonheilige voor de land- en tuinbouw: Isidorus van Madrid. Alleen maar folklore?

Isidorus de landbouwer
Oude tijden, dat was vroeger. Leeft deze rainmaker nog steeds? Wie even googlet komt met Isidorus al snel in tijden toen geluk nog heel gewoon was… Heeft hiermee de geloofswerkzaamheid van deze patroonheilige voldoende actuele zeggingskracht?

In ons land bestaan er niet veel kerkelijke werkgroepen met aandacht voor landbouw en platteland meer. Die in Friesland profileert zich met ‘zorg voor de schepping’ en met projecten die landbouw en geloofstradities willen verbinden.

Vooruit naar vroeger
Ik ben heel benieuwd naar praktijkervaring met Isidorus als steun en toeverlaat in de hedendaagse land- en tuinbouw. Sleutelzin hierbij is niet ‘terug naar het verleden’ of ‘behoud van het verleden’ maar: ‘vooruit naar vroeger’. Wie helpt me verder?

Jack Steeghs

2 gedachtes over “Isidorus van Madrid, alleen maar folklore?

 1. vooruit naar vroeger!
  Ik woon al 20j in Madrid en kom toevallig op je site naar aanleding van 15mei feest San Isidro. weining mensen begrijpen vooruit naar vroeger hier. Weet niet of in Nederland meer begrip heeft. Kan u even het verband tussen deze heilige en vooruit naar vroeger toelichten?
  met vriendelijke groet,
  Wim van Hoye

  • Dank voor je reactie en vraag Wim.

   ‘Vooruit naar vroeger’ is een vondst van Boer Bos: https://boerbos.nl/. Het bedoelt dat we elementen uit vroegere tradities en gebruiken – zoals in deze blog het vereren van bepaalde Heiligen – opnieuw mogen ontdekken. Met de ‘industrialisatie’, ‘intensivering’ en ‘verzakelijking’ van de landbouw zijn vele oude gebruiken verloren of in onbruik geraakt. Vaak is het kind met het badwater weggegooid. Omdat een bepaalde inhoud niks meer zegt, niet doorverteld is of het gebruik niks meer zegt.

   Terug naar vroeger kan niet, dat is voor science-fictionfilms. We kunnen wel leren van het verleden en het goede daaruit in een nieuwe jasje huldigen.

   Groeten!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s