Normaal

Boerenrockgroep Normaal 1975-2015

De band Normaal. Eigenlijk een emancipatiebeweging die 40 jaar lang høkend door het land heeft getrokken om nu eens eindelijk de neus op te trekken richting die altijd arrogante stad. Na dit jaar houdt het op. Nagenoeg alle plattelandsjongeren van mijn generatie zijn er door beïnvloed. Toch? Een kleine hommage.

De muziek is één, het gaat om de optredens. Maar ik houd helemaal niet van alcohol. En je dan ook nog in een overvolle feesttent laten ‘dopen’ met het gerstenat als heilige olie? Nee bedankt. Toch heb ik me een keer laten overhalen. En ja, wat echte fans zeggen klopt. Wat een sfeer! Het is net of een concert van Normaal model staat voor ‘de ideale samenleving.’ Rockmuziek, met elkaar, voor elkaar, veel ongein maar geen gezeik.

Voor de goede orde en in theologentaal: ‘Normaal’ staat zeker niet model voor het zondige leven van de inwoners van Sodom en Gomorra (Genesis 18 en 19). Eerder wordt de samenleving volgens Handelingen 2 met een vette knipoog en veel gevoel voor liturgie opgevoerd.

En welke veertigplusser herinnert zich het keurige Nederlandstalige muziekprogramma ‘Op losse groeven’ niet? Met Corry Konings, Nico Haak, Vader Abraham… En toen ineens was daar Normaal. Een soort punkband in versleten maatkostuums van de kringloop…
Met een imago dat suggereerde constant aan de drank te zijn. En dan ook nog zingen in dialect. Met teksten die regelmatig weggepiept moesten worden. Dat was nog nooit vertoond. En dat kon toch écht niet. Het kon wél en de heren voelden de tijdgeest goed aan.

Na de jubileumtour houdt het na 40 jaar op maar wat hebben de heren ontketend en op gang gebracht…

Jack Steeghs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s