Plattelandse Aktiviteiten Klub 25 jaar

2015 Oprichters PAK - 25 jaar 2, 27 juni

De Plattelandse Aktiviteiten Klub (PAK) mag minder bekend zijn dan de Katholieke Plattelands Jongeren. Het plezier is er na 25 jaar niet minder om.


We schrijven Landbouw RAI Amsterdam 1990. Enkele oudere agrarische jongeren vinden elkaar in het verlangen om vaker met meer gelijkgestemden bijeen te komen. Graag meer gedeelde boerengezelligheid. Aanleiding: het wordt voor 25 plussers steeds eenzamer op de boerderij. Bestaande verenigingen stoppen bij 30 en andere netwerken zijn niet gericht op zelforganisatie. Vakanties zijn niet voor iedereen vanzelfsprekend. Als je niet oppast is je werk je leven en kom je, door de inrichting van je werk, nooit meer los van je werk. Dat is voor geen enkel mens goed. Zo is langzamerhand van binnenuit de agrarische cultuur de Plattelandse Aktiviteiten Klub (PAK) ontstaan.

PAK is geen huwelijksbureau. Veel meer een vereniging die mensen met een boerenhart regelmatig de kans biedt om nieuwe mensen te ontmoeten op een plaats waar ze zelf niet zomaar komen. Daarom ben ik zelf een aantal jaren actief geweest en heb ik enkele PAK-zaterdagen georganiseerd.

In de begintijd zijn er enkele tv-optredens bij RTL’s Vijf Uur show en EO’s Tijdsein. Die mediarol is later met een andere focus overgenomen door Boer Zoekt Vrouw. En dat is goed. Bij PAK gaat het niet om media-aandacht maar om het regelmatig terugkerende open karakter met ontmoeting, gezelligheid en voor wie dat wil sportiviteit en uitgaan. Elke plattelander die zich daardoor aangesproken voelt meldt zich aan en doet mee. Zo simpel kan gezelligheid organiseren zijn. Al 25 jaar lang.

2015 PAK 25 jaar

Jack Steeghs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s