Tuin van Eden (2): Verleiding

Een tweedelige zomerblog over de tuin van Eden. Vorige week het paradijs met goed en kwaad, man en vrouw. Deze week de verleiding en het heden.

De verleiding van de macht is te aanlokkelijk
Genesis 3, 4 – 5: ‘Maar de slang zei tegen de vrouw: “Je zult helemaal niet sterven! God weet dat je ogen open zullen gaan als je van die boom eet, en dat je dan gelijk zult worden aan God, door de kennis van goed en kwaad.”

Het heden: de dramatiek van het menselijk bestaan buiten de tuin van Eden
Genesis 3, 22: ‘De Heer God zei: “Nu de mens in de kennis van goed en kwaad als een van ons is geworden (Aantekening: dat wil zeggen ‘aan God gelijk’), wil ik voorkomen dat hij zijn hand uitstrekt en ook van de boom van het leven plukt. Door daarvan te plukken zou hij eeuwig blijven leven!” Daarom verwees God hem uit de tuin van Eden, en moest hij de grond gaan bebouwen waaruit hij was genomen.’

Louise Fresco (voedseltechnoloog) zegt over de appel die Eva plukte: ‘Voedsel lijkt symbool van alles wat er mis is in deze wereld, met de verhouding tussen staten en bevolkingsgroepen, tussen arm en rijk, met onze plaats tussen andere soorten op deze planeet en met onszelf. Sinds Eva weten we dat voedsel alles te maken heeft met voorstellingen van goed en kwaad, schuld en verantwoordelijkheid. En met verleiding! De moderne mens, nauwelijks de voedselschaarste ontgroeid, heeft grote moeite zijn consumptie te beperken en blijft dóóreten. Voedsel combineert dan ook bij uitstek het duale karakter van genieten en schuld.’ (De Gids, mei 2006)

Jack Steeghs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s