Mensen kennen

Veel pastores en predikanten zijn terecht trots op het feit dat ze veel mensen kennen op een manier die je bij weinig beroepen tegen komt. Dit persoonlijke kennen is belangrijk in elke geloofsgemeenschap. Vertrouwensrelaties zijn de kurk waarop alle geloven drijft.

Johannes 10, 14
‘Ik ben de goede herder. Ik ken mijn schapen en mijn schapen kennen mij’

Geladen woorden uit het toch wel moeilijke evangelie volgens Johannes. Deze woorden komen uit de beroemde ‘ik ben’-reeks, waarin de schrijver Jezus het gezag geeft vanuit de aanname dat Jezus ‘de Christus’ is. Dit is een meer expliciete verwoording vergeleken met de andere evangeliën.

Priesters noemen zich niet voor niets ‘navolgers van Christus’. Geestelijke leiding is niet zomaar een rol. Een geestelijk leider ként zijn mensen. En kennen is in Bijbels perspectief veel meer dan een oppervlakkig kennen, kennen handelt altijd om een diepe persoonlijke relatie.

Hier doemt een groot probleem op met onze tijd van leven, zeker in ons land. Want, met wie heb ik of heb jij (nog) een diep persoonlijke relatie? Niet met veel mensen. Hoe houden we dan met elkaar de benodigde vertrouwensrelaties in stand? Hoe houden we dan met elkaar geloofsgemeenschappen in stand die verder gaan dan het open houden van een gebouw of het vinden van voldoende mensen voor werkgroep A of B?

Zeker in de katholieke kerk is de teruggang van beroepskrachten enorm (priesters, diakens, pastoraal werkenden). De beroepsmatige aandacht voor mensen vanuit het instituut is in 10 jaar tijd meer dan gehalveerd. Bijzonder ernstig. Temeer omdat juist bij katholieken een dubbele secularisatie speelt (Ton Bernts): een teruggang van leden én een teruggang van kennis van geloven.
En dáár komt nog bij dat veel aandacht van de beroepskrachten gevraagd wordt bij de permanente reorganisatie die de levensbeschouwelijke winkel die-altijd-tijd-en-plaats-voor-jou-heeft geworden is.

Alle accent op een ‘zuiver geloof’ zoals het voorgegeven zou moeten zijn begrijp ik, maar ‘mensen kennen’ begint bij het contact maken met wat er is, wie er is en hoe het is.

(Foto: visual hunt, Böltürük)

Jack Steeghs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s