Omdat het niet moet

Nu het carnaval losbarst en de feestvierders de teugels laten vieren, schrijf ik een stukje over de kracht van mijn werk. Oftewel: wat er gebeuren kan, juist als je de teugels – regels – laat vieren…

Een pastor deelt met vele beroepen en ambten in het sociale domein dat alles staat of valt met contact maken en onderhouden. Daarom sta ik regelmatig verbaasd te kijken naar hoe het er op menig werkvloer aan toegaat.

Regels en inhoudelijk handelen
Ik verbaas me regelmatig over de regelzucht die ‘wij mensen’ kennelijk belangrijk vinden. Nou heb ik niks tegen regels, integendeel, maar… mijn pastorale werk wordt inhoudelijk toch nauwelijks beperkt tot het handelen binnen regels? Dat is nog wat anders dan het respecteren én naleven van juridische en aanvullende regels die van belang zijn voor alle beroepsmatig handelen, zoals ik me te verhouden heb met regels zoals die binnen de Rooms-Katholieke Kerk gelden.

Het gaat om de inhoud
Inhoudelijk handelen is voor mij in mijn pastorale werk alle handelen zodat de ander (Ander) aan bod kan komen. Handelen zodat de Heilige Geest zijn werk kan doen. Dat betekent: vanuit bepaalde voorgegeven kaders luisteren naar en aansluiten bij mensen.
Juist omdat er in gesprekken die ik het liefste voer niets moet kan er van alles gebeuren, met als belangrijkste: het wederzijds zaaien van vertrouwen. Wat uit die gezamenlijke bedding eventueel tevoorschijn groeit zien we later wel. Het gaat om de ontvankelijke houding, het gaat om het doen en het verder overlaten.

Fijne carnavalsdagen!

(Foto: visual hunt, geralt)

Jack Steeghs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s