Butterfly en ‘bottervlaai’

Voorjaar 1971. Als jongetje van 6 loop ik rond op het boerenerf van mijn ouders. Bouwvakkers zijn aan het werk. Uit de luidsprekers van de radio schalt een liedje van Danyel Gérard. En dan gebeurt dit…

Hilversum III bestond al wel. Bij ons op het erf stond de radio altijd aan. En bij de bouwvakkers ook. Stereo. Voorjaar 1971 bouwt ons pap verder op de weg die hij in 1967 inzet: varkens, dát is de toekomst. Bijna elk jaar komt er een stal bij. Vanuit het perspectief van 2018 een stalletje van niks, extra ruimte voor 102 biggen. Vanuit de beleving van toen: vooruitgang, perspectief, groei, meer is beter voor iedereen.

Ik loop rond op het erf. Na school of zo. Nooit zomaar los, want mijn moeder houdt in de gaten waar ik ben. Dit keer ben ik aan de babbel met een van de bouwvakkers. Plotseling hoor ik een vrolijk liedje op de radio: Butterfly van Danyel Gérard.
Als kind van 6 versta ik geen woord Frans maar in het refrein herken ik ‘bottervlaai’. Ik vraag de bouwvakker waar het liedje over gaat. Dit gaat toch over vlaai, ‘bottervlaai’? Terwijl hij de ene na de andere steen geroutineerd in de verse specie zet gaat hij helemaal mee in mijn beleving. Hij heeft duidelijk wat met kinderen…
Ach, wat maakt het uit. Een mooi liedje, arbeidvitaminen. Of dit liedje nou over een vlinder gaat, de liefde, of over de vlaai die we toen elk weekend kregen. De herinnering blijft een glimlach op mijn gezicht toveren.

(de foto is trouwens een latere foto van de muur die destijds gemetseld werd)Jack Steeghs

Een gedachte over “Butterfly en ‘bottervlaai’

  1. Zo herkenbaar. Zo riep onze dochter toen ze vier was en we net terug waren van een vakantie in Frankrijk ‘ooievaar’, als we ergens weggingen. Dat hoorde ze immers steeds als we in een winkeltje boodschappen hadden gedaan. Au revoir, ooievaar, heerlijke toch.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s