Huwelijk

Het is volop voorjaar en bijna Pinksteren. Een mooie tijd om te trouwen. Psalm 45 is een psalm die goed past bij gelegenheid van een huwelijk.

Psalm 45, 3
U bent de mooiste van alle mensen
en lieflijkheid vloeit van uw lippen –
God heeft u voor altijd gezegend.

Als een huwelijk gezegend wordt wil dat niet zeggen dat garantie verzekerd is. Vanuit de verwachting van een bepaald vertrouwen geven mensen elkaar het jawoord. De intentie is eeuwigheid. Daartoe kan een kerkelijke inzegening helpen. Vooral omdat het ritueel dat de echtelieden ondergaan een bewust proces belooft waarin beiden elkaar toespreken dat het een gezamenlijk proces vol overgave mag worden.
Ook al zijn echtelieden afkomstig uit eenzelfde omgeving en/of uit eenzelfde gezindte, ze blijven verschillende mensen met verschillende verlangens en behoeftes. Ik vind het ronduit winst dat daarvoor de laatste jaren veel meer aandacht is dan vroeger.

Niets gaat vanzelf. Zoals elke vorm van samenwerking is een huwelijk een opgave van mens tot mens. Liefde is meer dan een gevoel. Het huwelijk is een betekenisvolle relatie die mensen en generaties verbindt. Een wederzijds geven en ontvangen. De huwelijksbelofte trekt met mensen mee en vormt – als het goed is – een dragende kracht in lief en in leed.

(Foto: visual hunt, Wim Van den Bussche)

Jack Steeghs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s