Snoertseplak (1)

2015 Durf, Dutch Design Week, Eindhoven 24 oktober

Tegenover diegenen die menen dat social media alleen maar nutteloze gesprekjes oplevert kan ik zeggen dat ik door dit medium in gesprek ben geraakt in mijn geboorteomgeving. Met het burgerboer-initiatief ‘Snoertseplak’. Vrij vertaald: ‘stuk grond aan de Snoertsebaan’…

Het is allemaal begonnen via buren van Snoertsebaan 28 in Liessel – het adres waar eens een megavarkensbedrijf zou komen maar uiteindelijk niet gaat komen. Wat er wel gaat komen is een ‘boerderij van de toekomst’. Mede mogelijk gemaakt door de provincie Noord Brabant. Er liggen gedeelde belangen op het gebied van een gezond en toekomstbestendig Brabants platteland. Het stuur ligt in handen van een dertigtal betrokkenen, onderverdeeld in een kernteam en een bouwteam. Ik ben lid van het bouwteam.

De Liesselnaren Franca Hikspoors en Jon Mensink en Zeilberger Benny Munsters staken de hoofden bij elkaar. Hikspoors en Mensink zijn buren en wonen dichtbij het bewuste adres. Mensink en Munsters zijn zakelijke kennissen. Alle drie dachten ze na over de ontwikkelingen in de landbouw. Alle drie kwamen ze tot de conclusie dat dingen anders moeten. Alle drie zien ze de boer als medestander in plaats van tegenstander, en alle drie willen ze de schouders er onder zetten om veranderingen te bewerkstelligen.
(Bron: Eindhovens Dagblad, 29 september 2015)

Ik ontmoet de meeste betrokkenen bij Snoertseplak voor het eerst op de DDW2015. Ik wissel vrijmoedige gesprekken over wat mij beweegt om te komen luisteren. En ik hoor dat ik veel deel met mensen die met een andere historie vergelijkbare motieven hebben om mee te doen.

Vragen zullen er zeker komen. Zoals: wat gaan we precies doen? En waarom? En hoe houden we een gezond evenwicht tussen bezieling en zakelijkheid – want, ja, de harde euro is niet verdwenen. Hooguit voor de opstart van het proces even geparkeerd.
Er zijn randvoorwaarden verbonden aan de 12 hectare grond en enkele gebouwen waarmee gepionierd gaat worden. Ja: gaat worden. Dat er iets moois gaat gebeuren, staat voor mij vast. Wat een energie met een gezonde betrokkenheid ontmoet ik in de bus en op het festivalterrein. Ik voel me weer opnieuw 18.

2015 Schets op Dutch Design Week, Eindhoven 24 oktober

Snoerteplak is actief op de social media Twitter en Facebook

Wordt vervolgd.

Jack Steeghs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s