wat ik bij de SP zoek

2016 Jack Steeghs als SP in gesprek met marktbezoekers, Zaltbommel 1 mei

Politiek? Daarvoor geldt tegenwoordig bijna hetzelfde als voor geloof: ‘we’ geloven het wel. Daar geloof ik dus niet in. Ik geloof altijd dat het anders, beter kan. En dat gaat nooit vanzelf.

Stemmen heb ik altijd gedaan. Als jonge boer vaak VVD en CDA. Later schoof ik meer op. Richting PvdA, Christenunie en SP. Heel verschillende partijen, maar ik heb heel verschillende kanten in me. Steeds werd ik op een ander stukje ‘mezelf’ aangesproken.
Stemmen heb ik altijd gedaan, lid worden niet. Ik ben geen vergadermens, meer een meedenker, doener. Er moet wel iets gebeuren!
Het spreekwoordelijke kwartje is bij mij gevallen door mijn werkzaamheden in de kerk met de katholieke sociale traditie – ook wel ‘het best bewaarde geheim van de kerk’ genoemd.

Zie voor artikelen over de katholieke sociale traditie o.a.: Kroniek van een boerenleven en: Tien geboden voor de boerderij.

Ik zie dat veel politieke partijen druk zijn met zichzelf en met het politieke spel. Ze vergeten nogal eens om daaraan consequent gedrag te koppelen. Dat laatste doet de SP wel. De buurt in, de wijk in. Er zijn daar waar de mensen zijn. Vanuit kernwaarden als Waardigheid, Gelijkwaardigheid en Solidariteit in gesprek gaan. En dan optrekken met hen die geen stem hebben, onrecht aanklagen waar dat gebeurt. Daar geloof ik in.

Vaak komt de SP reactionair in het nieuws. Dat typische stukje identiteit heeft mij lange tijd afgestoten. Dat de SP dat doet heeft zijn redenen. Omdat onze werkelijkheid sterk neoliberaal is ingekleurd. Steeds meer ver van ons bed wordt voorgesorteerd. Alsof we daarvan niets mogen vinden. Alsof de heersende macht vanzelfsprekend navolging verdient.
Mijn ervaring als boer én als pastoraal werker/diaconaal werker… Mijn ervaring als zelfstandige én als student én als medewerker in loondienst… Mijn ervaring als echtgenoot, vader van vijf opgroeiende kinderen… Die heel verschillende rollen hebben me zoveel inhoudelijke overtuigingen en nuanceringen meegegeven. Die kunnen tegen een stootje, die gaan levenslang mee.

SP in de Bommelerwaard
SP landelijk

Jack Steeghs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s