Volgens de boomkalender in het museum van Staatsbosbeheer in het Drents-Friese Wold ben ik een wilg. Die boom bepaalt mijn levensloop, karakter en persoonlijkheid (wijsheid afkomstig vanuit de Kelten). Verbluffend herkenbaar.
Wat is eigen aan de wilg?
– Een gemakkelijke en flexibele boom. Vaak een stam waarop andere gewassen geënt worden.
– Zijn wortelstelsel helpt bodemerosie voorkomen – dijken, oevers en bermen blijven stevig. Bovendien heeft de wilg een wortelstelsel dat de grond luchtig maakt – geschikt om daarna andere bomen te planten, zoals een eik of een es.
– De wilg is een echte regelaar van de waterhuishouding van akkers en weilanden – volop in bloei verdampt een knotwilg 100 liter water per dag
– Knotwilgen vragen wel veel aandacht en onderhoud – elke 5 a 10 jaar knotten (niet vaker om uitputting te voorkomen)
– De uitlopers, wilgentenen, zijn voor vele toepassingen geschikt: vlechtmateriaal voor manden, stoelen, etc. Ook wordt aan de uiteinden van wilgentenen geneeskrachtigheid toegeschreven
– Wilgen zijn pioniersplanten die vooral graag ontkiemen op de grens van land en water
– Wilgen zijn voor insecten een belangrijke leverancier van stuifmeel
– Een rij knotwilgen biedt bescherming aan dier en gewas (wind- en regenscherm)
En wat herken ik daarvan?
– In de praktijk blijk ik vaak iemand waar anderen graag op bouwen.
– Ik hecht eraan om trouw te blijven aan daar waar ik vandaan kom en wat ik door scholing en werk heb geleerd. Dat is mijn wortelstelsel.
– Ik kan zelfstandig goed uit de voeten maar heb een thuisbasis en een gemeenschappelijke bedding nodig om goed te functioneren.
– In een tijd waarin focussen gepropagandeerd wordt heb ik het moeilijk: ik ben heel breed inzetbaar. Of je moet focus verstaan als mijn manier van werken: vanuit vertrouwen en gericht op een overeengekomen doel.
– Ik ben grensganger en pionier. Ik kan werken in en met alle organisaties die ruimte aan verscheidenheid koesteren als meerwaarde.
Jack Steeghs