Als ik een boom ben, ben ik een …

Created with Nokia Smart Cam

Volgens de boomkalender in het museum van Staatsbosbeheer in het Drents-Friese Wold ben ik een wilg. Die boom bepaalt mijn levensloop, karakter en persoonlijkheid (wijsheid afkomstig vanuit de Kelten). Verbluffend herkenbaar.

Wat is eigen aan de wilg?
– Een gemakkelijke en flexibele boom. Vaak een stam waarop andere gewassen geënt worden.
– Zijn wortelstelsel helpt bodemerosie voorkomen – dijken, oevers en bermen blijven stevig. Bovendien heeft de wilg een wortelstelsel dat de grond luchtig maakt – geschikt om daarna andere bomen te planten, zoals een eik of een es.
– De wilg is een echte regelaar van de waterhuishouding van akkers en weilanden – volop in bloei verdampt een knotwilg 100 liter water per dag
– Knotwilgen vragen wel veel aandacht en onderhoud – elke 5 a 10 jaar knotten (niet vaker om uitputting te voorkomen)
– De uitlopers, wilgentenen, zijn voor vele toepassingen geschikt: vlechtmateriaal voor manden, stoelen, etc. Ook wordt aan de uiteinden van wilgentenen geneeskrachtigheid toegeschreven
– Wilgen zijn pioniersplanten die vooral graag ontkiemen op de grens van land en water
– Wilgen zijn voor insecten een belangrijke leverancier van stuifmeel
– Een rij knotwilgen biedt bescherming aan dier en gewas (wind- en regenscherm)

En wat herken ik daarvan?
– In de praktijk blijk ik vaak iemand waar anderen graag op bouwen.
– Ik hecht eraan om trouw te blijven aan daar waar ik vandaan kom en wat ik door scholing en werk heb geleerd. Dat is mijn wortelstelsel.
– Ik kan zelfstandig goed uit de voeten maar heb een thuisbasis en een gemeenschappelijke bedding nodig om goed te functioneren.
– In een tijd waarin focussen gepropagandeerd wordt heb ik het moeilijk: ik ben heel breed inzetbaar. Of je moet focus verstaan als mijn manier van werken: vanuit vertrouwen en gericht op een overeengekomen doel.
– Ik ben grensganger en pionier. Ik kan werken in en met alle organisaties die ruimte aan verscheidenheid koesteren als meerwaarde.

Jack Steeghs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s