Vanuit het toen, in het nu, voor het straks

Het is Vastentijd. Een belangrijke voorbereiding op Pasen. Psalm 43 ligt in het verlengde van psalm 42.

Psalm 43, 1
God, doe mij recht
en pleit voor mij

Gedachtenis en gedenken zijn belangrijke sleutelbegrippen in het boek psalmen. Het verleden doet er in de wereld van kerk en geloven helemaal toe. Was dat niet geweest dan waren de psalmen als versteende geschriften bewaard gebleven. Zo is het niet gegaan. De interpretatiegeschiedenis gaat tot op de dag van vandaag door. Geloven is heilsgeschiedenis. Vanuit het toen, in het nu, voor het straks. Geen zwaktebod maar een realistisch perspectief voor wie in dit spoor kan gaan staan. Bij elke leesbeurt valt er een ander perspectief op deze rijke ‘lofliederen’ – het lied was de ultieme vorm waarin het beginnende christendom deze rijke teksten van generatie op generatie heeft doorgegeven.

Dit keer blijf ik hangen bij vers 1. Ik schreef eerder over recht doen

Jack Steeghs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s