Omgekeerde wereld

Psalm 72 is toegeschreven aan de wijze koning Salomo…

Psalm 72, 1 – 2
Geef, o God, uw wetten aan de koning,
uw gerechtigheid aan de koningszoon.
Moge hij uw volk rechtvaardig besturen,
uw arme volk naar recht en wet.

Een niet ongevaarlijke psalm. Ik weet niet goed wat ik ermee moet. Omdat ook in onze tijd heersers soms maar wat gemakkelijk hun grote daden aan God toeschrijven en vervolgens… vroeger of later de kluit belazeren.

Volgens de kanttekening is er een inhoudelijke samenhang van psalm 72 met het Bijbelboek 1 Koningen hoofdstuk 3. Daarin staat onder meer het beroemde salomonsoordeel: twee vrouwen claimen de moeder te zijn van een pasgeborene waarna Salomo zijn even eenvoudige als geniale oordeel velt, om het kind dan maar in tweeën te hakken en elke vrouw een deel te geven. Gevolg: de echte moeder krimpt ineen, bij de gedachte alleen al, en laat zo zien dat zij de ware is.

Het gevaar in deze psalm lees ik in 1K3, 5. Daar staat dat Salomo in een droom de Heer ziet verschijnen – en nu komt het – die aan hem vraagt: ‘Wat wilt u dat Ik u geef?’ Ik lees een literair motief dat goed past bij de latere sprookjesachtige sfeer rondom Salomo. Maar het voorspelt zelden iets goeds als een hogere macht zo’n voorstel doet aan een mens, zelfs als die koning is.

(Foto: pixabay)

Jack Steeghs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s