Geloven = het omarmen van de verleiding van het schimmenrijk – psalm 88

Een psalm met als decor: onwenselijke omstandigheden van leven. Herkennen wanneer je in zo’n situatie zit is één. Het weerstaan van de beproevingen die kunnen volgen vraagt een levenskunst die alleen te bereiken is door oefening en bewust leven. Alleen gaat het niet. Geloven. Doe het in Godsnaam samen. Psalm 88.

Psalm 88, 12 – 14

Komt uw liefde in het graf ter sprake

of uw trouw in de afgrond?

Weet men in de duisternis van uw wonderen

of van uw weldaden in het land der vergetelheid?

Daarom roep ik u om hulp, HEER,

elke morgen nader ik u met mijn gebed.

En psalm met als decor het schimmenrijk van de dood. Niet alleen de fysieke dood, ook de geestelijke. In de Bijbelse beeldspraak vaak diep in de aarde gesitueerd. In de grondvesten van de aarde. Verscholen in de donkerste diepten. Een concrete onderwereld. Zichtbaar in mensen met listige trucs, vleierij, in verhalen die te mooi zijn om waar te kunnen zijn. We trappen er allemaal wel eens in. Weten wat ‘waar’ is en wat een ‘leugen’ lijkt een veelomvattend vraagstuk dat alleen maar meer actueel wordt…

De wereld van Bijbel en geloof leert ons dat we allemaal mensen zijn: geschapen naar Gods beeld en gelijkenis. In staat tot grootse dingen en tegelijkertijd op bepaalde momenten zo kwetsbaar als een sterveling maar kan zijn, soms niet meer dan een stofje dat meegevoerd wordt door de wind…

Geloof is in eerste instantie niet dat wat vaak vanzelfsprekend (vanuit de seculiere wereld) beweerd wordt: een leerstelsel met een moraal van goed en kwaad. Geloof is voor alles het licht willen zien én de donkerte aanvaarden. In het perspectief van geloof is het zwartste zwart nooit zó zwart dat er geen licht in door kan schemeren, want beiden aanwezig in dezelfde fundamenten van het leven.

Onderwereld

De onderwereld wil jou doen geloven dat er geen keuze is. Dat er slechts zwart is. En dat dit exclusieve aanbod alleen dit uur geldt. Het is nu of nooit! Sta dan maar eens sterk in je schoenen om een – geheel vanuit jouw voorkeursopties verpakte – verleiding te weerstaan!

Het is diezelfde onderwereld die regelmatig zijn stem verheft op social media, jouw huidige kwetsbare positie en onzekerheid benut om feiten zo te presenteren dat er niet gelogen wordt, maar jij als behoeftige bijna niet anders kunt dan navolgen, want je houdt het niet meer uit… en zo een podium geeft aan sprekers die geen podium verdienen (Noot: waarmee ik niet gezegd heb dat social media niet deugen, integendeel! Ik zie dat social media uitermate listig benut worden door lieden die slechts het eigen ik en hun zwarte zaakjes voor ogen hebben).

Daarom…

Er zijn gemeenschappen nodig…

van mensen die het er in betrokkenheid op wagen,

van mensen die niet geloven in het een ten koste van het ander,

van mensen die hopen dat zij niet de enige zijn die met levensvragen rondlopen ,

van mensen die de liefde van God omarmen als richtinggevend in heel hun doen en laten.

Met elkaar is die onderwereld gemakkelijk te ontmaskeren…

  • Als je jezelf kwetsbaar en eerlijk in alle vrijheid durft op te stellen
  • Als je jezelf en als groep buigt over een concrete en uitgeschreven casus
  • Als je jezelf en als groep vragen stelt zoals: wie heeft hier baat bij? Wie en wat wordt hier tekort gedaan? Wat kan ik/wat kunnen wij doen? Wat zegt het gebeuren over ons zoals we hier samen zijn gekomen? Wat zegt het gebeuren over God?

(Foto: visual hunt, pellesten)

Jack Steeghs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s