De goed oppassende mens – psalm 92

Voordat er geloofd werd in een leven na de dood ging de goed oppassende mens ervan uit dat een eventuele beloning of straf gebeurt met het oog op nastrevenswaardig gedrag. Nodig om een eerzaam mens te worden. Psalm 92.

Psalm 92, 13 – 15

De rechtvaardige groeit als een palmboom op,

hij schiet omhoog als een Libanonceder.

Geplant in het huis van de HEER

en opgegroeid in de voorhof van God

blijven ze zelfs in hun ouderdom

welig en sappig en groen.

We hebben er een spreekwoord aan te danken: ‘Wie goed doet goed ontmoet’. Wie een eerzaam leven nastreeft zal daarvoor beloond worden. Deze passage kent meerdere Bijbelse verwijzingen. Naar het boek Spreuken, met zijn kenmerkende praktische handreikingen voor goed gedrag, gebaseerd op Gods Verbond met mensen. Naar het Tweede Wetboek (Deuteronomium) vlak na de passage waarin de Heer aan Mozes opdraagt om twee nieuwe stenen platen uit te houwen (de eerste set met de Tien Geboden had Mozes uit handen laten vallen/boos kapot gesmeten, omdat het volk hardnekkig ongelovig bleef en een zelfgemaakt gouden kalf aanbad).

Ongehoorzaamheid. Het is van alle tijden. En bestaat in allerlei variaties. Het maakt nogal wat uit of een jongere die de wereld nieuwsgierig verkent een keer buiten het boekje gaat, of dat een ouder na meerdere avontuurtjes ontrouw blijft. 

Het gaat erom dat je leert van je fouten, van je tekortkomingen. Ze onder ogen durft te komen en ermee leert te leven. De verleiding van het kwaad is nooit ver en is van alle tijden. Herken de tekenen, laat je er niet mee in en word gelukkig. Dan leef je een zegenrijk leven.

(Foto: pixabay)

Jack Steeghs

Een gedachte over “De goed oppassende mens – psalm 92

  1. Ha, Jack, Tot mijn verbazing heb ik vannacht goed geslapen, nadat ik gisteravond de bestorming op het Capitool – een tijd- had bekeken… (Een van de deelnemers horen zeggen *dat Trump de door God gezalfde was….* Ongelooflijk hoe een mismaakte ‘God’ voor allerlei menselijke karretjes gespannen wordt, hé. )

    Vanmorgen, vrijdag, kwam zoals gewoonlijk als eerste jouw bericht binnen. Prachig! Je tekst maakte me nieuwsgierig genoeg om de 8 vragen van Paus Franciscus aan te klikken en ook de ‘tien gebonden in eigentijdse woorden’. Die leg ik vast! Blijf gezond en ‘heb het zo goed als kan’!

    Toos

    Op vr 7 jan. 2022 om 06:43 schreef vroedman :

    > vroedman posted: ” Voordat er geloofd werd in een leven na de dood ging de > goed oppassende mens ervan uit dat een eventuele beloning of straf gebeurt > met het oog op nastrevenswaardig gedrag. Nodig om een eerzaam mens te > worden. Psalm 92. Psalm 92, 13 – 15De rech” >

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s