Boerenpastoraat. Waarom zou je perspectiefrijke gesprekken aan het toeval overlaten?

Silo's op erf

Uiteindelijk zijn persoongerichte cursussen en trainingen in de zakelijke dienstverlening gericht op het beheersen van factoren die jouw ondernemerschap verder brengen. Ook in de landbouw is dit het geval. En dat is een goede zaak. Wat onderscheidt Boerenpastoraat van dit reguliere aanbod?

Waarom zou je gesprekken die jou als boer het meeste perspectief bieden aan het toeval overlaten?
Niet alles in het leven is te beheersen. Zeker niet op een boerenbedrijf met een voorgegeven afhankelijkheid van weer, wind, mens, dier, plant en bodem. Als gewezen boer weet ik dit van binnenuit. Daarom legt Boerenpastoraat de focus op beheren in plaats van op beheersen.

Wat boer-zijn wel en niet is
Uiteindelijk is het dagelijks omgaan met levende ‘waren’ geen management maar een manier van leven. Die levensweg ga je als boer voornamelijk alleen, eventueel met huisgenoten en medewerkers. Daarom is het nodig om af en toe de vinger aan de pols te houden: samen met een deskundige partij terug- en vooruitkijken, om er uiteindelijk zélf achter te kunnen komen hoe je in je leven en werken staat.

De meest fundamentele vragen die een boer verder helpen stelt een manager uit de reguliere zakelijke dienstverlening niet, omdat een manager is opgeleid om te beheersen. De kennis en vaardigheden die ik aan de theologie te danken heb ontkennen allerminst het belang van beheersen en vullen het aan.

Daarom Boerenpastoraat.

Jack Steeghs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s