Boerenpastoraat – mijn weg (10)

Schapen hoeden - schilderij Louis Steeghs

Met een schilderij van ‘ons pap’ verbind ik verleden – heden en toekomst in een serie over mijn weg. Deze keer: ‘Maar wat heb ik aan jou, concreet?’

‘Maar wat heb ik aan jou, concreet?’
Hoe concreet is mijn rol met Boerenpastoraat? Die vraag wordt me vaker gesteld. En terecht. Want als betrokkenen zich vooraf geen goed beeld kunnen vormen van wat ik wil houdt alles op.

Intermezzo
En toch is het antwoord op die vraag (‘Wat heb ik aan jou, concreet?’) niet zo simpel als het lijkt.
Wat ‘concreet’ is is namelijk niet samenlevingsbreed eenduidig hetzelfde. Een vergelijkbaar probleem doet zich voor met ‘feiten’. Alsof ‘feiten’ voor de eeuwigheid in marmer gehakte absolute waarheden zijn? Daar waar ‘feiten’ direct samenhangen met een bepaald aangehangen waardepatroon, daar is ‘concreet’ iets dat net zo gevoelig is voor de aangehangen cultuur.

Terug naar de vraag: ‘Maar wat heb ik aan jou, concreet?’
Omdat ik zelf boer ben geweest weet ik wat een boer bedoelt met ‘concreet’. Hij wenst namelijk meer grip op zijn bedrijf. En liefst met direct resultaat. Grip op management, op veeverzorging, et cetera. Anders gezegd: buiten het werken aan zakelijke vaardigheden, die komen kijken bij het jezelf positioneren als zakelijke onderneming op het platteland, nemen de meeste boeren niet zomaar zichzelf als mens mee in het streven naar een betere toekomst op het boerenbedrijf.
De tijd waarin we nu leven werkt daar niet bepaald aan mee: sinds de zestiger jaren wordt in onze samenleving alles wat niet strikt zakelijk is meer en meer tot achter de voordeur gedrongen. Ook op het platteland – waar van oudsher voorhuis en achterhuis nauw met elkaar vervlochten zijn. En precies hier zit mijn concreetheid.

En nu concreet!
Managementtrainingen zijn er volop. En dat is goed. Ik heb oog voor de gehele persoon zoals die is, met de hele sociale context die erbij hoort. Daarin breng ik de menselijke waardigheid, solidariteit en het goede samenleven in gesprek. Basis blijft voor mij het goed luisteren. Daarna vragen stellen. Ik werk aan de basis van je leven, omdat jij niet alleen boer of agrarisch ondernemer bent maar ook mens.

Jack Steeghs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s