Snoertseplak (3)

Snoertseplak - groot logo

Het is gemakkelijk gezegd. Als boerburger-beweging Snoertseplak verkondigen dat ‘we’ een goed antwoord hebben op het doodlopende spoor van de grootschalige Nederlandse land- en tuinbouw. Uniek aan Snoertseplak is dat het in Zuidoost-Brabant gewoon gaat gebeuren.

Gemakkelijk is het niet. Om als initiatiefnemers vanuit een intrinsiek verlangen een diverse groep mensen te verzamelen en aan de slag te gaan. Nog niet precies wetende waar met elkaar uit te komen. En wel weten dat er naast een vernieuwend boerenbedrijf ook een goed financieel plan komt te liggen. Heel anders dan gangbare plannen beginnen wij niet bij een sluitende begroting maar bij een gedeeld verlangen naar een nieuwe oogst.

Een rendabel gemengd boerenbedrijf omdenken…
De 12 hectare akkerland aan de Snoertsebbaan 28 blijkt niet genoeg voor de exploitatie van een rendabel gemengd boerenbedrijf. De schaal is te klein en lijkt teveel op het oude gemengde bedrijf van voor de zestiger jaren, met enkele koeien, meerdere varkens en kippen en gewassen op perceeltjes in de ‘vergeten’ oppervlaktemaat van de are… Al snel groeit het idee dat Snoertseplak een netwerk aan initiatieven kan bundelen. En dat kan van alles zijn: producten én diensten met een duurzame grondslag. Lokaal. De aarde respecterend. Generaties bij elkaar brengend. Als pleisterplaats. Educatief. Enzovoorts.

Ik ben begonnen als lid van de bouwgroep Leren van het verleden. En hoewel ik niet alle bijeenkomsten kan bijwonen voel ik me betrokken. Denk ik mee, praat ik mee, werk ik mee. Omdat de afgelopen dertig jaar in mijn lijf zijn gaan zitten. Waardoor ik alle nuances van wat mis is gegaan voel en als uitdaging kan verwoorden en tot handelingsmodellen weet om te zetten. Toen ik met mijn bedrijf stopte was de tijd er niet rijp voor. Nu kennelijk wel. Onlangs is Snoertseplak in een nieuwe fase terecht gekomen. Wil je weten hoe het verhaal verder gaat?

Snoerteplak is actief op de social media Twitter en Facebook en vergeet vooral niet om je op de nieuwe site in te schrijven voor de nieuwsbrief.

Wordt vervolgd.

Jack Steeghs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s