Biodivers netwerken en meer

Boer en Bijbel

Boer en Bijbel is één van de weinige overgebleven netwerken waar expliciet landbouwkennis én geloofskennis wordt ontdekt en gedeeld. Daarom voor mij waardevol.

Een bijeenkomst van Boer en Bijbel stond al een tijdje op mijn to do lijstje. Het is een informeel netwerk, vooral gevoed vanuit een degelijke protestants-christelijke bedding. Er is geen site met gekoppelde digitale communicatiekanalen. Er is een kerngroep die ooit begon en er is een ledenlijst. En er is vooral een goede sfeer en liefde voor wat ‘we’ delen: allemaal ooit gegrepen door landbouw en geloof. In welke verscheidenheid dan ook…

Deze middag zijn we te gast op een grote biologische melkveehouderij in de Alblasserwaard. Ik hoor de boer vertellen van de kansen die hij als jonge boer zag en greep – zonder de zekerheid van nu te kennen. Dat is ondernemen.
Ik hoor van zorgen en van wat die zorgen met geloofsvertrouwen in dit gezin van doen hebben. En hoe aan dat geloofsvertrouwen wordt gewerkt. Ik hoor van keuzes die gemaakt zijn en goed hebben uitgepakt. De biologische manier van vee houden is daarin fundamenteel. Biologisch was voor deze boer zeker geen vanzelfsprekendheid maar pakt achteraf zowel financieel als qua ondernemersuitdaging goed uit:

‘Het werken aan de balans milieu – financieel resultaat blijft een uitdaging. Uiteindelijk ben ik niet bezig met liefdadigheid en voer ik een onderneming’

Ik zíe het aan de boer terwijl hij zijn verhaal vertelt – soms geïllustreerd door een anekdote van zijn vrouw.

Na een rondleiding op het uitgestrekte bedrijf keren we terug aan de koffie en thee met een stuk zelfgebakken appeltaart. Het boek dat bij menig katholieke werkgroep gesloten blijft gaat open: de Bijbel.
Het lid dat een geloofsgesprek voorbereidde haalt enkele profetische lezingen aan en legt meerdere vragen in de verzamelde groep: ongeveer tien betrokkenen bekennen deze middag kleur. Wonderlijk om te proeven dat in de praktijk heel verschillende kerkgenootschappen veel delen daar waar het gaat om een moreel kompas in de economie van vandaag. Mits er aan een aantal voorwaarden wordt voldaan: openheid, veiligheid, betrokkenheid.

Dit netwerk heeft er deze middag één lid bij en nog wel een katholiek ook. Rooms welteverstaan.

Jack Steeghs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s