Geen stemadvies voor boeren

stemmen

Ik heb de afgelopen tijd meerdere keren geschreven over de overwegingen die mij bezig hielden, in de tijd dat ik stopte als boer. Ik wil niet dat boeren stoppen, ik wil ze wel meegeven wat nooit vanzelf kan spreken: het is nu tijd om te kiezen wat jou te doen staat.


Kies op 15 maart partij voor de boeren. Dat zou ik zomaar kunnen zeggen. Natuurlijk. Niet alleen omdat ik uit die bedding kom, ook omdat ik gezien heb dat de maatschappij op het platteland is begonnen.
Maar ons collectieve geheugen is sleets, belangen vliegen je dagelijks via allerlei kanalen om de oren. Wat moet je dan in ‘s hemelsnaam kiezen? En wie? Waarom? En hoe kom je tot een keuze die helemaal bij jou past? En dan toegespitst op jou als boer en op al diegenen die met jou zijn!

Een poging (en niet meer dan dat)…

Vooropgesteld: de boerenpartij is er niet. Wel zijn er velen die iets van jouw staan in het leven koesteren. Partijen die vinden dat gezinsbedrijfgroottes bescherming verdienen en partijen die meer accenten leggen op een goede economische basis. Van oudsher vind je beide stromingen terug bij meerdere partijen.
Traditioneel zijn de christelijke partijen en is zeker het CDA met zijn bekende lokale spreiding over het land een belangrijke speler. Is daarmee alles gezegd? Vroeger misschien wel. Tegenwoordig is landbouw veel meer dan een ‘beschermde manier van leven en werken’ geworden. De vanzelfsprekende bescherming is weg en het ‘landbouwbelangenspel’ kent nu andere stromingen: vooral aangezwengeld vanuit natuur- en milieuorganisaties, die sterk inzetten op waardediscussies vanuit dier en planeet én aangezwengeld vanuit de agro-business, die de neiging heeft om landbouwsectoren te versmallen tot verdienmodellen die op een wereldmarkt met elkaar de strijd aangaan. Deze beide stromingen vind je tegenwoordig in vele partijen terug. Ik zie dat ze in de praktijk als het ware ‘boeren verscheuren’. Nog steeds trekken beide stromingen aan elkaar en ‘vergeten’ ze de zorg voor jouw kwetsbaar gemaakte positie.

Wat ga jij doen op 15 maart? Wie ken je en vertrouw je jouw staan in het leven toe? Durf vooral de vragen te stellen die anderen niet stellen maar die je wel voelt opborrelen. En kijk zeker verder dan jouw economische belangen. Landbouw is allang geen geïsoleerde wereld meer, ook al stellen sommigen het zo voor. En ben je niet zo goed in het verwoorden van jouw mening? Durf anderen aan de jas te trekken.

Vorm je mening, geef je stem en kies! Dat wens ik je van harte toe. Daar zijn wij allemaal bij gebaat.

Jack Steeghs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s