Hier ben ik

Elk concert in de jaren tachtig en negentig sloot de Ierse rockbang U2 af met een bewerking van psalm 40: How long to sing this song? Nog steeds actueel. Uit mijn serie psalmen.

Psalm 40, 8
‘en nu kan ik zeggen: ‘Hier ben ik,
over mij is in de boekrol geschreven.’

De Bijbel is een bibliotheek vol boeken, bestaande uit verschillende genres en stammend uit heel verschillende tijden. De Bijbel is veel meer dan hoe het eruit ziet: een boek.

Kenmerkend aan het boek Psalmen is dat ze zo levensnabij zijn. Ze gaan over jou en mij. Over niemand anders. Of je er iets mee kan is een andere zaak. Dat is de handicap voor veel mensen in onze tijd in het land waarin ik leef: alle geïnstitutionaliseerde religies hebben het hier moeilijk. Ik zou kunnen zeggen: alle systemen hebben het moeilijk omdat wij allemaal geïndividualiseerd zijn en zelf achter het stuur willen zitten. Wie laat zich nog gezeggen door een systeem? Maar in mijn vak – theologie – is er altijd een ‘en toch’. Omdat het laatste woord niet aan ‘ons’ mensen kan zijn. Ook op dit punt. En toch. En toch hebben we de overlevering van de Heilige Schrift, waar meerdere tradities in ons land waardevolle perspectieven aan ontlenen en mensen mee weten te binden. Zeker in deze tijd van het jaar.

Het is bijna Kerstmis. Godzijdank.

Jack Steeghs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s