God ter sprake brengen (1 van 3)

Een blogserie in de zomertijd. Vanuit Job. Ik kom erop vanuit de weg die ik met collega’s ga met Nieuw Kerkzijn Platteland. Een studietraject van ruim twee jaar dat anders loopt dan gedacht. En dat is goed.

Job is geen gemakkelijk Bijbelboek. Centrale thema is hoe je God ter sprake brengt in situaties van onschuldig lijden. Doorbroken wordt het axioma: ‘lijden = straf’ (als het je slecht gaat zul je het er wel naar gemaakt hebben) en ‘voorspoed = zegen’ (als het je goed gaat zul je er hard voor gewerkt hebben en mag je er volop van genieten).
En de geoefende lezer weet al in het eerste vers dat het goed afloopt met Job. Want ‘Job vreesde God.’ Dat heeft niets met angst te maken maar betekent dat hij een wijs man is.

Hoe kom ik met mijn pionierende activiteiten bij dit weerbarstige Bijbelboek uit?
Omdat de weg die Job in dit boek aflegt de bestemming is. Het hele boek laat zien dat God een mysterie is en blijft, dat beperktheid en chaos bij de wereld en het leven horen. Hoe actueel, denk ik dan meteen. Ook in onze tijd worstelen volkeren en individuele mensen met het axioma ‘lijden = straf’ en ‘voorspoed = zegen.’
Kijk naar de prestatiedrang in onze wereld. Het vanuit winstbejag tegen elkaar uitspelen van groepen mensen en de overdreven nadruk op individuele verantwoordelijkheid. Wie houdt dat vol?

Nieuw Kerkzijn Platteland
Terug naar de aanleiding: de studiegroep Nieuw Kerkzijn Platteland. De afronding is nabij en na de zomer treden we naar buiten.
Als tochtgenoten ontdekten we dat het vanuit een pastorale beroepsuitoefening pionieren op het platteland niet betekent dat we onze deskundigheid mogen oppoetsen, eerder dat we iets mogen afleggen: onze aangeleerde beroepsprofilering. Het denken en handelen vanuit de ‘zuilen’ die het vak en de aangehangen geloofstraditie ons oplegt. Waar pionieren bij hoort, de naamgeving pionieren…

Waar je vragen ter sprake brengt? Hoe je je behoort te gedragen om verstaan te worden? Vooral dat laatste zit dicht tegen het axioma ‘lijden =straf’ en ‘voorspoed=zegen’ aan. Want zo gaat dat in ónze tijd: alles wordt gestuurd door geld en belangengroeperingen. Zie daarin maar eens staande te blijven.

Nieuw Kerkzijn Platteland is een bijzondere heilzame ontdekkingstocht geworden, met grote dank aan het Werkverband voor Kerkelijk Opbouwwerk, waar we heel graag velen van mee laten genieten. Maar dan op een verrassende wijze!

(Foto: pixabay)

Wordt vervolgd.

Jack Steeghs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s