Afronding Nieuw Kerkzijn Platteland (2 van 3)

Woensdagmiddag 28 november 2018 is een landelijk studietraject voor (kerkelijk) werkers op het platteland afgerond. Werknaam: ‘Nieuw Kerkzijn Platteland’. Wat heeft dit landelijke traject opgeleverd? Initiatiefnemer Jack Steeghs neemt de lezer mee in zijn leerproces. Vandaag het tweede deel.

Als je zo als ‘nieuwsgierige vrijbuiters’ op weg mag gaan komen er vanzelf allerlei vragen op. Zoals die vraag naar de werksoort: ‘wij gaan dit traject met elkaar aan vanuit het Werkverband Kerkelijk Opbouwwerk, maar: valt dat wat wij doen en beogen onder de noemer “kerkopbouw”? Is het missionair werk? Diaconaal? Anders? Is de werksoort van belang?’

We ontdekken dat niet de werksoort maar vooral de werkhouding ertoe doet. Anders dan in de WKO gebruikelijk leren wij dat het in de ontdekkingstocht van een geloofsgemeenschap op het platteland naar nieuwe wegen meer vruchtbaar is om jezelf met heel je wezen te verbinden aan een groep, dan dat je je als ‘deskundige’ voor een groep plaats. Of, anders gezegd: als er op de plek waar je werkt niks meer op te bouwen valt dan heb je altijd jezelf en God nog. Het verhaal van God-met-ons mag vlees worden in jou.

Ik kan niet voor de hele groep spreken, maar Nieuw Kerkzijn Platteland heeft mij overtuigd van dat wat ik al vermoedde: dat kerkzijn op het platteland er anno nu om vraagt met iedereen die kan op weg te gaan. En met elkaar opnieuw woorden te geven en rituelen te ontdekken vanuit de belijdenis van die God, waarvan we verstandelijk weten dat hij dag na dag met ons meetrekt.

Het voert te ver om de vruchten van de afrondende middag in Wijhe in enkele zinnen recht te doen. Maar ik kan wel meegeven wat de twintig deelnemers, die we lieten proeven van onze weg, aan het eind van de middag teruggaven op de vraag: wat zou je hebben gemist als je er niet bij kon zijn?

– Ervaringsverhalen
– Aandacht voor processen
– Veel inspiratie
– God, daar waar je het niet verwacht
– Drie uur met elkaar optrekken dat voelt als veel meer
– Een brede gemêleerde groep is een rijke groep
– Overeenkomsten en onderscheid met de dorpskerkenbeweging vanuit de PKN

Dit traject is afgerond, maar dat wil niet zeggen dat het hierbij blijft. Niet voor niets luidde de titel van de afronding: van Wijhe naar Gods Koninkrijk.

Wordt vervolgd.

Jack Steeghs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s