Op emotioneel niveau communiceren

Emoties zijn evident in het boek Psalmen. Vanuit psalm 71 leg ik een bruggetje met het vermogen om emoties te kunnen communiceren. Met name door mijn gerichtheid met boerenpastoraat zie ik in de praktijk veel onvermogen om te kunnen communiceren op emotioneel niveau.

Psalm 71, 2b
‘leg uw oor te luisteren en maak mij vrij’

Psalmen kenmerken zich door hun levensechte emoties waarvandaan God aangeroepen wordt. Psalmen zijn geliefd om hun concreetheid en eerlijkheid die mensen kenmerkt als het er in het leven écht toe doet. Daarom zijn er allerlei soorten psalmen, voor velerlei gelegenheden.

Meestal als ik in de Bijbel lees komt er een actualiteit zomaar ‘oppoppen’. Dit keer blijf ik haken bij een deel van vers 2: ‘leg uw oor te luisteren en maak mij vrij’.
Ik lees hier nu dat de mens op emotioneel niveau met God wil communiceren. Dat is prachtig, want op emotioneel niveau gebeurt het altijd. Hoe anders is dat in onze tijd van leven. Emoties zijn vaak tekenen van ongemak, een gewaarwording die er is, maar altijd op de een of andere manier beheerst moet worden. En erger: emoties worden als teken vaak niet volledig serieus genomen. Zo zie ik in mijn praktijk dat emoties in de verzakelijkte boerenwereld een plaats krijgen in de privésfeer. Daarmee worden emoties niet sturend voor de koers van het bedrijf en niet bepalend voor het leven van de mensen die de onderneming dragen. Dat is jammer en onnodig. Wie hierover met mij wil doorpraten: laat het me weten!

Bedenk altijd: emoties zijn nooit een zwaktebod, maar een erkenning van een levenssituatie die erom vraagt gehoord en gezien te worden.

Een bekend lied over het onvermogen van mensen om op emotioneel niveau te communiceren is ‘The sound of silence’ van Simon & Garfunkel. Met name in de akoestische oerversie uit 1964 een parel:

Jack Steeghs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s